Microsoft introduceert Surface Pro 4 en Surface Book

Jonathan Maes
Written By Jonathan Maes

Jonathan is an academic researcher at Howest University of Applied Sciences, with an MSc in Communications & New Media under his belt. When he's not busy with research, he moonlights as an IT consultant and indulges his lifelong love of gaming. (Pro tip: he's a fan of the NES.)

Op een Windows 10 event van Microsoft heeft het bedrijf uit Redmond een aantal nieuwe producten voorgesteld. De grote aankondigingen waren de Surface Pro 4 hybride tablet en Microsoft’s allereerste laptop in de Surface Book.

De Surface Pro 4 borduurt verder op de Pro 3 maar biedt uiteraard een hoop verbeteringen. Zo is het intern geheugen nu maximaal 16 GB en is er ruimte voorzien voor maximaal 1TB SSD-opslag. Microsoft heeft de randen van de tablet ook iets dunner gemaakt waardoor er een groter schermoppervlak geplaatst kon worden: de Pro 4 heeft een beeldscherm van 12,3 inch. Verder kent de nieuwe tablet vier USB 3.0 poorten en een groter trackpad op de typecovers. Later zou ook een exemplaar moeten verschijnen met vingerafdruklezer. De beste vriend van de Surface Pro 4 is ongetwijfeld de vernieuwde stylus dat 1024 drukpunten aankan. De pen heeft geen oplaadbare batterij, maar zou 1 jaar lang meegaan. Intern wordt er gebruik gemaakt van de nieuwe Intel Skylake processoren.

Microsoft-Surface-Event-103-1280x720

Opmerkelijker is echter de aankondiging van de Microsoft Surface Book. Een laptop dus, de allereerste voor Microsoft. De Book heeft veel gelijkenissen met de Surface Tablets in die zin dat het draagbaar blijft en het scherm afneembaar is. Bij de Book worden beide delen echter standaard geleverd. Het display is 13,5 inch groot en de behuizing is vervaardigd uit een magnesiumlegering. Opvallend is het unieke scharnier uit fulcrum vervaardigd dat flexibel is en in allerlei verschillende posities gezet kan worden. Microsoft pakt ook uit met de accuduur: de laptop zou maar liefst 12 uur zonder stopcontact kunnen overleven. Ook hier maakt Microsoft gebruik van de nieuwe generatie Skylake processoren. Hoewel het toetsenbord-gedeelte afneembaar is, heeft het bedrijf daar wel de meeste rekenkracht gevestigd. Je vindt er een nog onbekende GPU van NVIDIA in terug. Prijskaartje voor dit mooi stukje techniek begint bij 1499 Amerikaanse dollar. Of en wanneer de Surface Book naar de Benelux komt is nog niet geheel duidelijk.

https://www.youtube.com/watch?v=XVfOe5mFbAE

Leave a Comment