SteelSeries wordt beschouwd als een van de meest betrouwbare merken op het gebied van gaming-randapparatuur en onlangs introduceerde het bedrijf een nieuwe telg in de Siberia-franchise van gaming hoofdtelefoons. De Siberia lijn van SteelSeries staat bekend voor een goede prijs-kwaliteitsverhouding, een hoog-comfortgehalte en bovengemiddelde audiokwaliteit. Onlangs namen we nog de Siberia 200 onder de loep, maar deze keer is het de beurt aan de iets duurdere Siberia 350. Deze headset mag gerust beschouwd worden als een high-end exemplaar dankzij de digitale USB-aansluiting, LED-verlichting en DTS X 7.1 Surround Sound. Een hoop indrukwekkende eigenschappen dus, maar valt de Siberia 350 ook echt in de smaak? Je leest het in onze SteelSeries Siberia 350 review.
Inleiding
De SteelSeries Siberia 350 lijkt op het eerste gezicht erg veel op de SteelSeries Siberia v3 Prism en dat is ook helemaal niet erg: de 350 is namelijk de opvolger van deze populaire hoofdtelefoon met hetzelfde uiterlijk en een aantal upgrades. Zo heeft SteelSeries de hardware grondig aangepakt en uitgerust met DTS X 7.1 Surround Sound voor de meest realistische weergave. Ook heeft de 350 vergeleken met de v3 Prism verbeterde oorschelpen en een handige volumeregelaar. Met deze imposante specificaties belooft SteelSeries een vrij high-end hoofdtelefoon met een uniek ontwerp en een hoog comfort. Benieuwd of de SteelSeries Siberia 350 die claims ook zal kunnen waarmaken. De headset is geschikt voor pc, Mac en PS4.
Verpakking en inhoud
Zoals we dat gewend zijn van SteelSeries levert het merk de hoofdtelefoon in een erg nette en duidelijke verpakking, op de doos kan je meteen zien wat de belangrijkste eigenschappen van de Siberia 350 zijn en aan de achterzijde worden enkele eigenschappen verder uitgelicht. De hoofdtelefoon zit netjes beschermd. Naast de Siberia 350 zelf vinden we ook nog een stijlvolle SteelSeries-enveloppe terug met wat documentatie en een snelstartgids. We geven ook nog even de ietwat meer technische specificaties van de headset mee in een handige afbeelding:
Eerste indruk
De eerste indruk van de SteelSeries Siberia 350 is vrij goed te noemen. Bij het vastnemen van de 350 valt meteen op hoe licht deze hoofdtelefoon is, wat erg opmerkelijk is voor koptelefoons in deze prijsklasse. Ondanks het lage gewicht voelt de headset wel zeer degelijk aan dankzij de typische SteelSeries bouwkwaliteit. Voor wie vooral traditionele hoofdtelefoons gewend is, is de USB-aansluiting even wennen. De overstap van een analoge 3,5 mm connector naar USB is echter wel noodzakelijk om je van een high-end geluidservaring te voorzien. De kabel is erg stug en stevig en heeft een lengte van 1,5 meter meegekregen: ideaal voor gamen aan een computer, maar zeker en vast wat ongemakkelijk als je de Siberia 350 in combinatie met een PlayStation 4 gebruikt. Het is natuurlijk slechts een kleine moeite om een USB-extender te gebruiken, maar het is wel iets waar je rekening mee dient te houden.
De headset is absoluut erg stijlvol te noemen en de typische zwart-oranje kleurencombinatie doet de Siberia 350 absoluut eer aan. De combinatie van het matte plastic van de behuizing en het glossy plastic van de oorschelpen zorgt bovendien voor een mooi effect. Net zoals de andere hoofdtelefoons in de Siberia-lijn gebruikt SteelSeries een ophangingssysteem om de hoofdband zo flexibel mogelijk te maken. Die is bovendien uitgerust in kwaliteitsvol nepleer en heeft aan weerszijden steunpunten meegekregen.
De oorschelpen van de Siberia 350 zijn aan de buitenkant uitgerust met LED-verlichting. Via de SteelSeries Engine 3 software kan je eender welke kleur laten verschijnen aan de buitenkant van de Siberia 350, ook kan je transities instellen zodat je nooit met dezelfde kleur kan gamen. Wat betreft het ontwerp heeft SteelSeries aan de binnenzijde van de drivers een unieke print voorzien om het geheel af te werken. Ook het subtiele oranje nepleer binnenin de drivers zorgt voor een mooie combinatie. De drivers hebben een diameter van 50 mm meegekregen, dat is een bovengemiddelde grootte zorgt voor een prima meeslependheidsfactor.
De microfoon zit verwerkt in de linkeroorschelp van de Siberia 350 en kan je netjes wegproppen als je het niet gebruikt. Ook handig is de mute-switch die zich eveneens aan de linkeroorschelp bevindt, als je snel en gemakkelijk je microfoon wilt uitschakelen.
SteelSeries Engine 3
Via de SteelSeries Engine 3 software (enkel voor pc en Mac) kan je de Siberia 350 hoofdtelefoon uitrusten met een kleurtje naar keuze via de LED-verlichting. Hieronder vind je een screenshot van de software en enkele beelden van de headset in een aantal verschillende kleuren.
Comfort
We prezen eerder de Siberia v2 al aan als een vrij lichte en erg comfortabele hoofdtelefoon, maar voor de Siberia 350 schieten superlatieven tekort. Op de doos van SteelSeries pronkt men met het feit dat de headset zodanig licht is dat je bijna zou vergeten dat je überhaupt een headset op je hoofd hebt staan, maar met de Siberia 350 is dat daadwerkelijk bijna het geval. De 350 zit ontzettend goed op je hoofd en past zich qua vorm goed aan. Ook de oorschelpen en de hoofdband voelen erg fijn aan en dankzij memory foam past het materiaal rond de oorschelpen zich aan naargelang de vorm van je oren.
Geluidskwaliteit
De overstap van analoog naar digitaal is absoluut merkbaar en de SteelSeries Siberia 350 maakt gretig gebruik van een DTS Headphone X Surround Sound, in een 7.1 opstelling. Het komt erop neer dat de hoofdtelefoon perfect een 7.1 geluidsopstelling kan creëren wat voor een ontzettend meeslepende ervaring zorgt. Vooral in actievolle games, multimedia en zelfs muziek van hogere kwaliteit is de surround sound absoluut goed te merken en wordt het onmisbaar.
Wat betreft de balans zit het ook helemaal goed bij de Siberia 350. Zowel lage, hoge als de tonen in het midden klinken erg levendig en vibrant uit de oorschelpen van de hoofdtelefoon en dat zorgt natuurlijk voor een prima ervaring. Mede dankzij de Surround Sound maar ook dankzij de goede geluidskwaliteit in het algemeen is gamen met de Siberia 350 op auditief vlak een waar genot. Ook over de prestaties van de microfoon hebben we allerminst te klagen: de microfoon zorgt heldere en duidelijke stemmen.
Eindwoord SteelSeries Siberia 350 review
Met de SteelSeries Siberia 350 heeft het merk ook een product op de markt in de iets duurdere categorie, hoewel het prijskaartje van €129 best wel meevalt vergeleken met concurrerende exemplaren. Prijs-kwaliteit zit het dus helemaal goed met de 350, maar de headset blinkt toch wel uit in een uitzonderlijk hoog draagcomfort en een extreem hoge geluidskwaliteit. Alleen jammer van de iets te korte USB-kabel voor comfortabele sessies op een PS4, maar dit aandachtspunt weegt niet op tegen de uitstekende specificaties en eigenschappen van de Siberia 350. Een Gold Award gaven we al eerder aan de Siberia 200 maar deze ‘grotere broer’ verdient eveneens deze medaille en is zonder enige twijfel de beste hoofdtelefoon in deze prijsklasse.
Gold Award
SteelSeries Siberia 350 | Gaming Headsets
Je kan de SteelSeries Siberia 350 verkrijgen bij Bol.com voor de adviesprijs van €129,99.