Alles over Steam OS

Jonathan Maes
Written By Jonathan Maes

Jonathan is an academic researcher at Howest University of Applied Sciences, with an MSc in Communications & New Media under his belt. When he's not busy with research, he moonlights as an IT consultant and indulges his lifelong love of gaming. (Pro tip: he's a fan of the NES.)

2014 moet het jaar worden van Steam OS en de Steam Machines worden. Maar wat is Steam OS nu precies? Biedt het enkele voordelen voor gaming, wat houdt het besturingssysteem in en hoe installeer je Steam OS op je computer? Je leest het hier.

http://c2.plzcdn.com/ZillaIMG/e4ec5d21ba8e91e45c0c28b15a4cc4b5.jpg

Wat is Steam OS? Steam OS is een open-source besturingssysteem speciaal bestemd voor gamers, ontwikkeld door Valve, de maker van het Steam-platform en verschillende games zoals de Counter-Strike en Half-Life franchise.

Steam OS is gratis te downloaden voor iedereen. Het besturingssysteem is gebaseerd op een Debian-kernel van Linux, en de volledige broncode is ook beschikbaar om te downloaden. Momenteel bevindt het Steam OS in een beta-fase, de uiteindelijke release staat gepland voor 2014.

Wat is het verschil met een ander besturingssysteem zoals Windows?

http://c2.plzcdn.com/ZillaIMG/76fab0312c51b8d4a15d680aa9914a40_medium.jpg

Terwijl andere besturingssystemen zoals Windows 8 en Mac bestemd zijn voor allerlei taken, focust Steam OS zich op één ding: gaming. De volledige Steam OS interface is opgebouwd in de welbekende ‘Big Picture Mode’ van Steam, waardoor je Steam OS uitermate goed kan gebruiken in de zetel met een controller. Steam OS kenmerkt zich dus door twee dingen: games, en gaming in de huiskamer.

Voor diegenen die toch iets meer met Steam OS willen doen dan gaming, kan dat. Met een simpel commando kan je uit de ‘Big Picture Mode’ gaan en krijg je een volwaardig Linux besturingssysteem tot je beschikking.

De Steam Machines

http://c2.plzcdn.com/ZillaIMG/aa66eed09b33478edbfe5a2d03f69b34_medium.jpg

De Steam Machine is Valve’s antwoord op de PlayStation 4 en Xbox One. Steam Machines zijn in feite een volledig gamma aan ‘huiskamer-pc’s’ omgedoopt tot consoles, draaiend op Steam OS. Ook streaming vanaf een zware game pc naar een Steam Machine is mogelijk. Voor gedetaileerde informatie over de Steam Machines, verwijzen we graag naar dit artikel.

Wat zijn de voor- en nadelen van Steam OS?

http://c2.plzcdn.com/ZillaIMG/83ae46c13c7398812869e694eb486e4d.jpg

Allereerst is Steam OS natuurlijk gratis. Als je bijvoorbeeld een nieuwe computer koopt of assembleert enkel en alleen maar voor gaming, kan je al snel wat geld besparen door een Windows-licentie weg te laten. Ook is Steam OS volledig compatibel met zowel een computerscherm als een groot televisiescherm.

Steam OS maakt gebruik van Linux, en dat levert zowel een voor- als een nadeel op. Aangezien Linux algemeen wat lichter is dan Windows, kan er meer van de rekenkracht naar games gaan, wat ook een direct voordeel wat betreft FPS of ‘frames per second’ oplevert. Ook is Valve druk bezig met allerlei titels te optimaliseren voor Linux, waardoor je nog meer prestaties kan behalen.

Een minpunt is dan weer dat de gamebibliotheek van Linux niet zo groot is als die van Windows. Recente games worden doorgaans allemaal compatibel gemaakt met Linux en dus ook Steam OS, maar de wat oudere games zal je waarschijnlijk niet kunnen afspelen.

http://c2.plzcdn.com/ZillaIMG/2f2a3b020bca678902a9c34bec4fb456.jpg

Steam versus de PlayStation 4 en Xbox One: Steam wordt in 2014 een ‘vierde’ grote speler op de markt van videogames. Hiermee wil Valve dus direct de concurrentie aangaan met de PS4 en XOne. Hoewel een Steam Machine wat meer zal kosten dan een huidige gameconsole, zijn de prijzen van de games wel heel interessant, met regelmatig zeer uitgebreide koopjesperiodes.

Eindwoord

Steam OS lijkt een zeer interessant platform te worden in 2014, en is een oplossing voor mensen die enkel maar willen gamen. Samen met de Steam Machines kan Valve zeker wel eens een grote speler worden.

0 thoughts on “Alles over Steam OS”

Leave a Comment