In de wereld van draadloze hoofdtelefoons zijn er een hele hoop duurdere modellen te vinden, maar Skullcandy wil daar met de Grind Wireless verandering in brengen. Het merk dat vooral populair is bij jongeren brengt hiermee een voordelige draadloze Bluetooth on-ear headset op de markt. Of Skullcandy er ook in slaagt om met de Grind Wireless een degelijk product weet neer te zetten, lees je in onze recensie.
Inleiding
Skullcandy heeft al eerder een Grind hoofdtelefoon op de markt gebracht met eveneens een bescheiden prijskaartje en een licht, draagbaar ontwerp. Je kan de Grind Wireless terugvinden in een aantal verschillende kleuren- en stijlcombinaties, keuze genoeg. Wij nemen de rood/grijze versie met camouflage-headband onder de loep. Je kan de Grind Wireless gebruiken via Bluetooth en is de headset is daarmee uitermate geschikt voor muziek beluisteren en bellen on the go.
Verpakking en inhoud
Op de verpakking krijg je meteen een goed beeld van het product te zien en je vindt er ook de belangrijkste specificaties terug. In de verpakking vinden we naast de hoofdtelefoon zelf ook nog een snelstartgids, een USB-laadkabel en een 3.5mm audiokabel om de Grind ook bedraad te kunnen gebruiken. Ondergetekende had bovendien vrij veel moeite om de verpakking netjes open te krijgen, maar wat de inhoud betreft kunnen we zeker niet klagen: alles wordt meegeleverd en je kan ook meteen met een kabeltje aan de slag. De hoofdtelefoon wordt ook opgeladen geleverd.
Eerste indruk
Wat het uiterlijk betreft is de Grind Wireless vrijwel identiek aan de bekabelde variant. Zoals hierboven vermeld gaat het om een on-ear headset met drivers die een diameter van 40mm hebben. Aan de rechteroorschelp vinden we alle knopjes en aansluitingen terug. Zo dient de cirkelvormige knop om de Grind Wireless te verbinden met een bluetooth apparaat en je kan de plus- en mintekens uiteraard gebruiken om het volume aan te passen. Als je een van de twee knoppen langer indrukt, kan je doorheen je muziekbibliotheek bladeren. Hier vlak boven bevindt er zich een kleine en subtiele LED dat je laat weten als de hoofdtelefoon verbonden is of als de batterij bijna opgeladen moet worden. Verder is er ook een 3,5 mm audioaansluiting en een Mini USB-poort voorzien om de batterij weer van de nodige stroom te voorzien.
De hoofdband zit erg stevig vast en voelt allesbehalve goedkoop aan, vooral dankzij de robuuste metalen constructie en over het plooien van de hoofdtelefoon hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken. Je kan de hoofdband gemakkelijk aanpassen zodat de Grind Wireless comfortabel op je hoofd blijft zitten. Een echte padding is er niet, maar de stof die aan de binnenzijde wordt gebruikt zit goed. Een subtiel maar mooi geplaatst Skullcandy-logo vinden we eveneens terug op de hoofdband. Het verbinden van de hoofdtelefoon met een Bluetooth apparaat gaat erg vlotjes en zonder enige moeite. Vanaf je de Grind aanzet, zal hij automatisch in pairing-mode geplaatst worden en ook automatisch verbinden met het laatst gebruikte toestel.
Comfort en batterijduur
Wat het comfort betreft zit de hoofdtelefoon vrij goed en voelen de kussentjes op de drivers erg zacht aan. Dankzij de gemakkelijke slider om de grootte aan te passen zit hij ook prima op elk hoofd. Wel even opletten dat je de hoofdtelefoon correct opzet, aangezien je ook snel de neiging zou hebben om de Grind omgekeerd te dragen. Bij langere luistersessies van meer dan drie kwartier gebeurt het weleens dat je oren een ietwat knellend gevoel krijgen, maar gelukkig niets ernstig. Wat de batterijduur betreft kunnen we enkel maar de claims op de verpakking beamen: een goede 12 uur op een gemiddeld volume van ongeveer 60 – 70% procent is absoluut nauwkeurig. Op maximum volume zal de batterijduur sneller afnemen, maar bij normaal gebruik zal je zeker niet luisteren op de hoogste stand. Wat de verbinding zelf betreft ben je gebonden aan het Bluetooth bereik van je apparaat. De Grind Wireless voldoet aan de recentste specificaties, wat betekent dat je je toch een goede 10 meter van je apparaat kan bevinden vooraleer er geluidsstoringen optreden.
Geluidskwaliteit
Testmethode: de Grind Wireless werd in de draadloze modus getest op een OnePlus One Android-toestel en eveneens in bekabelde toestand op een reguliere laptop. Om voor wat variatie te zorgen hebben we gekozen voor heel wat uren aan muziek van allerlei genres.
Om meteen even met de deur in huis te vallen, het maximum volume van de Grind Wireless is verrassend hoog zonder merkbare vervorming. Op dit vlak moet de Grind zeker en vast niet onder doen voor duurdere toestellen. Wel wordt er opmerkelijk meer geluid gelekt bij hogere volumes (vanaf 70%), wat uiteraard enigszins logisch is.
Wat betreft de balans van de Grind Wireless zijn we hier eveneens aangenaam verrast – zeker gezien het relatief lichte prijskaartje. De bas zit is redelijk prominent aanwezig, maar ervaren we tegelijk ook niet als té sterk. Goed voor de liefhebbers dus, en zeker geen factor die je muziekervaring negatief beïnvloedt – integendeel. Liedjes die vocaal erg sterk zijn springen er goed bovenuit en wat betreft lage en hoge tonen klinkt de Grind Wireless vrij natuurlijk. Deze goede balans gaat wat verloren op de hoogste volumes, maar die zijn toch te luid om langdurig en veilig te gebruiken.
Bellen is met de Grind Wireless ook geen enkel probleem en contactpersonen aan de andere kant van de lijn vermeldden een heldere, luide stem.
Eindwoord
De Skullcandy Grind Wireless is een opvallend goede hoofdtelefoon met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Hoewel de hoofdtelefoon nergens specifiek uitblinkt, zijn er ook geen ernstige tekortkomingen en in de markt van on-ear Bluetooth headsets is dat toch iets om trots op te zijn. Een prima comfortgehalte, goede batterijduur en verrassend goede geluidskwaliteit: met een prijskaartje van ongeveer 90 euro is het erg moeilijk om de Grind Wireless niet aan te raden, reden genoeg om een Gold Award uit te delen.
Skullcandy Grind Wireless | On-ear wireless headsets