Tech Reviews

Tech Review: ColorCross Virtual Reality Bril

Sinds de introductie van de Oculus Rift lijkt Virtual Reality aan een opmars bezig te zijn. Voor diegenen die niet bekend zijn met de term, Virtual Reality kan het best beschreven worden alsof je je in een fictieve wereld bevindt. Met behulp van een draagbaar apparaat kan je bijvoorbeeld overal rond je heen kijken, iets wat wordt geregistreerd en ook in de applicatie of game gebeurt. Met andere woorden, dankzij een Virtual Reality bril word je bijna letterlijk in een game gesleept en het zorgt dan ook voor een uiterst unieke ervaring. Er zijn een hoop games verkrijgbaar, maar denk ook aan 3D films en beelden in 360°.

Inleiding

Anno 2015 zijn er een aantal verschillende Virtual Reality headsets verkrijgbaar. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Oculus Rift en de aankomende Samsung Gear VR. Deze zijn echter uiterst duur en slecht verkrijgbaar. Plots kwam Google met een geweldig idee: in plaats van een ingewikkelde headset te bouwen, maakte het bedrijf er eentje van karton. Jawel, Google Cardboard. Hoe werkt het? Google Cardboard gebruikt je smartphone en haar ingebouwde motoren om je een goedkope VR ervaring voor te schotelen, een concept dat verrassend goed werkt. Een Google Cardboard moet je meestal wel nog in elkaar steken, het is net een puzzel.

cardboard.png

Helaas zijn er ook enkele nadelen verbonden aan Google Cardboard. Zo blijft het materiaal van karton wat niet bepaald stevig is. Ook zijn de lenzen niet verstelbaar en is het ook niet erg comfortabel. Gelukkig bestaat er ook een iets hoogwaardigere versie van de Google Cardboard: de ColorCross 3D Virtual Reality Bril. Het toestel is vervaardigd uit ABS materiaal, heeft een headstrap, kan overweg met grotere smartphones én beschikt over verstelbare lenzen. De ideale goedkope Virtual Reality oplossing? Je leest het hieronder.

Verpakking en inhoud

IMG_20150102_093547 IMG_20150102_093636 IMG_20150102_093826

De ColorCross wordt geleverd in een kleine verpakking maar wordt goed beschermd. In de doos vinden we ook nog een handig microfiber doekje terug (die je waarschijnlijk wel ergens verliest zoals ondergetekende). De headstrap is al bevestigd en hoef je dus niet zelf te installeren. Tijd om aan de slag te gaan!

Eerste indruk

GameTech7.net (@GameTech7) Twitter - Google Chrome

De eerste indruk van de ColorCross is zeer positief. Wat ons meteen opmerkt is de hoge bouwkwaliteit, zeker vergeleken met een Google Cardboard. Ook de headstrap komt goed van pas en zorgt voor een veel meeslepender effect. De ColorCross Virtual Reality bril is ook een veelzijdig apparaat, smartphones van 4 inch tot zelfs kleine tablets van 7 inch worden ondersteund. Hiermee is de bril compatibel met de meeste iPhones en Android toestellen. Voor onze review gebruikten we de populaire OnePlus One smartphone, uitgerust met een 5,5 inch Full HD scherm.

De mogelijkheden

Met een Virtual Reality bril kan je heel wat toepassingen downloaden. Als je de term ‘VR’ tikt in de Google Play Store of in de App Store, komen en tientallen degelijke apps tevoorschijn die je meeslepen in de wereld van Virtual Reality. Zo hebben wij bijvoorbeeld een intensieve rit meegemaakt op een rollercoaster, hebben we koraalriffen ontdekt in 360° dankzij Google Maps en een film gekeken in een opvallend grote cinemazaal. Bovendien is de headset een goedkope oplossing om bijvoorbeeld 3D films te kunnen bekijken. De mogelijkheden zijn eindeloos en elke week komen er wel nieuwe toepassingen of applicaties.

GP

De ervaring zelf kunnen we moeilijk beschrijven, maar het is zeker en vast meeslepend. De lenzen zijn ook van iets hogere kwaliteit dan de gemiddelde Cardboard, wat uiteraard een gunstig effect heeft. Virtual Reality is iets dat je zelf moet meemaken en de ColorCross is hiervoor dan ook een uitermate geschikt apparaat: zowel voor beginners als gevorderden.

Voor de techneuten onder ons kan je de ColorCross bril ook gebruiken op PC, hierdoor wordt het spelen van PC games in Virtual Reality zelfs mogelijk. Voor sommige applicaties ga je wel een gamepad of controller nodig hebben voor de besturing, die je draadloos of met een USB kabeltje kan aansluiten op je smartphone. Een PlayStation 3 controller werkt ook bijvoorbeeld, maar binnenkort moeten er ook aparte gamepads op de markt komen.

VR Roller Coaster - Android-apps op Google Play - Google Chrome

 

Brildragers zullen wat moeite hebben met de ColorCross aangezien de ruimte beperkt is. Wel kan je door het spelen met de instellingen van de lenzen een iets gunstiger beeld creëren, maar een bril past niet in het voorwerp zelf, tenzij je zelf enkele aanpassingen maakt.

Conclusie

De ColorCross 3D VR bril in combinatie met een smartphone is een goedkope manier om Virtual Reality te kunnen ervaren, en werkt bovendien ook uitstekend. Het bouwmateriaal is erg degelijk en ook over de kwaliteit van de lenzen zijn we zeker te spreken. Een ding staat vast: 2015 wordt hét jaar van Virtual Reality, en de ColorCross is een ideaal toestel om daarmee kennis te maken. Reden genoeg voor een Silver Award dus.

 

Silver-268x300

 

De ColorCross Virtual Reality headset is in België en Nederland enkel verkrijgbaar bij VR-Store.nl. Graag willen wij VR-Store bedanken voor het leveren van ons reviewexemplaar. Het prijskaartje bedraagt €39,95. Leden van PC-Helpforum genieten trouwens van een korting van 12,5% met de unieke kortingscode ‘PCHELPFORUM’ die je kan inwisselen bij Stap 3 van het winkelwagen proces. 

Deze review werd ook gepubliceerd op PC-Helpforum.be, het grootste online computerhulpforum van de Benelux, in samenwerking met GameTech7.net.

 

Jonathan Maes

Jonathan Maes

About Author

Jonathan is a research manager at Howest University of Applied Sciences, with an MSc in Communications & New Media under his belt. When he's not busy with research, he moonlights as an IT consultant and indulges his lifelong love of gaming. (Pro tip: he's a fan of the NES.)

0 Comments

 1. Avatar

  Astrid Yperlaan

  January 7, 2015

  How can I connect the Colorcross with my macbook pro?
  And what games can I play with it?

  • Joeri Couvreur

   Joeri Couvreur

   January 7, 2015

   Hey Astrid, de Colorcross is helaas niet compatibel met een macbook pro, maar mocht je een smartphone hebben kun je de Colorcross er altijd op aansluiten. Er is een grote variëteit aan games die Virtual Reality ondersteunen in de AppStore of in de Google PlayStore, je kunt ze vinden door de zoekterm ‘VR’ in te geven.

 2. goedkope 3D headsets voor je smartphone | Virtual Reality in Nederland

  January 7, 2015

  […] dag al in huis. Vanaf 2 stuks (€50) is de verzending gratis. UPDATE: de ColorCross is onlangs beoordeeld op GameTech7 en met een “Silver Award” bekroond. Hier staat ook dat VR-Store de enige officiële […]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Gadgets Gaming Tech Reviews

Zavvi ZBOX Maart Review – Retro

In de States is het principe van een ‘Mystery Box’ razendpopulair. Je krijgt maandelijks een pakketje toegestuurd waarvan je niet
Gadgets Tech Reviews

Tech Review: Cube Array A5 Powerbank

Als er één product is dat de laatste jaren aan populariteit is toegenomen, dan zijn het wel mobiele opladers in