Gadgets Tech Reviews

Tech Review: Cube Array A5 Powerbank

Als er één product is dat de laatste jaren aan populariteit is toegenomen, dan zijn het wel mobiele opladers in de vorm van een powerbank: een apparaat met een vrij grote batterij die onderweg al je apparaten kan opladen. Cube Array is een van de vele fabrikanten en belooft met de A5 een premium powerbank met de allerbeste prestaties. Of het Nederlands merk die beloftes kan waarmaken, lees je in onze review.

Inleiding

De Cube Array A5 beschikt over een capaciteit van 10.000 mAh en kan een maximale lading van 2,1 ampère leveren. Om het even in een perspectief te stellen: met 10.000 milliampère/uur kan je bijvoorbeeld vijfmaal een iPhone 4S opladen, eenmaal een iPad Air of driemaal een grote smartphone zoals de Samsung Galaxy S6. Voldoende capaciteit voor onderweg dus, ideaal voor een roadtrip of een korte reis.

Een product van Cube Array zie je vrijwel nooit in een (web)winkel liggen, en dat is net een van de sterke punten van het merk. Door tussenhandelaars en importeurs te elimineren, kunnen de kosten gedrukt worden. Je bestelt dan ook veilig via de online webshop, rechtstreeks van de fabrikant.

Verpakking en inhoud

IMG_20150716_132914

IMG_20150716_132926

De mobiele oplader van Cube Array wordt geleverd in een vrij simpele maar toch erg stijlvolle verpakking. Het doet een beetje denken aan een Apple product, en dat mag zeker en vast beschouwd worden als compliment. In de doos vinden we naast een korte handleiding ook nog een USB-kabel terug, die gebruikt kan worden om zowel toestellen op te laden als de A5 zelf. Het bedrijf kiest er bewust voor om geen adapter mee te leveren, aangezien je dezelfde adapter van je smartphone/tablet/handheld kan gebruiken om de powerbank op te laden.

IMG_20150716_133127

De ene ampère is de andere niet

Vele andere powerbanks – vaak van Chinese makelij – beloven ook een capaciteit van 10.000 mAh of zelfs nog hoger. Het is echter belangrijk om te weten dat de capaciteit niet alles zegt, want de powerbank zelf moet namelijk ook goed presteren. Zoals bij elk elektrisch apparaat is er rendement of efficiëntie. Bij elke overdracht van elektriciteit gaat er dus energie verloren. Als de efficiënte van een powerbank erg laag is wordt de laadcapaciteit uiteraard ook negatief beïnvloed.

IMG_20150719_142242_1

De Cube Array A5 belooft een rendement van minimum 85%, wat overeenkomt met de 80 Plus Silver certificatie. Kortweg betekent dat dat er minstens 8.500 mAh van de 10.000 bruikbaar zijn. Er bestaat natuurlijk maar één manier om te testen of Cube Array die belofte kan waarmaken: en dat is door toestellen op te laden. Onze OnePlus One smartphone met een capaciteit van 3100mAh kon door de Cube Array net geen drie keer opgeladen worden, wat dus zeker en vast overeenkomt met het hoge rendement.

CKCHaU4WsAAeOD6

En hoe zit het nu precies met het opladen van de Cube Array A5 zelf? Het opladen zal uiteraard sneller gaan als je het apparaat verbindt met een sterke USB-poort (van een adapter bijvoorbeeld), in dat geval duurt het een dikke acht uur vooraleer de A5 weer volledig vol stroom zit. Je kan de Array ook gemakkelijk aansluiten op een USB-poort van je computer of laptop, maar in dat geval duurt het iets langer.

Twee toestellen tegelijk

IMG_20150716_133253

De A5 beschikt over drie poorten: één mini-USB poort om de powerbank zelf op te laden, en twee volwaardige USB-aansluitingen. De onderste USB-poort is in staat om een 2,1 ampère door te geven, terwijl de bovenste maximaal 1 ampère biedt. Beiden hebben een output van 5 volt. Om deze cijfers in een reëel voorbeeld te stellen: 2,1 ampère stemt overeen met een tablet-oplader en 1 ampère is voldoende om een smartphone op te laden. Als je twee tablets tegelijk wil opladen zal één van de twee dus trager opgeladen worden. Twee smartphones of kleinere toestellen opladen zal echter met dezelfde oplaadsnelheid verlopen.

Ontwerp

De Cube Array A5 zit erg stevig in elkaar: de bouwkwaliteit is uitstekend en het gebruikte kunststof voelt zeker niet goedkoop aan. De afmetingen vallen best nog wel mee voor een powerbank van deze grootte, met 138 x 62 x 21,5 millimeter. Ook het gewicht blijft beperkt: met 288 gram kan de A5 moeilijk als een zwaargewicht bestempeld worden. Waar we ook erg blij mee zijn is dat de witte behuizingen krasbestendig is en geen vingerafdrukken nalaat. Aan de voorkant van de Cube Array vinden we een gemakkelijk knopje terug met vier LED lichtjes waarop we de batterijwaarde kunnen aflezen.

IMG_20150719_142250

IMG_20150719_142333

De powerbank is ook beveiligd om een hoop lastige problemen te voorkomen. Sommige powerbanks bieden te weinig (of te veel) stroom aan, waardoor een toestel incorrect wordt opgeladen. De Cube Array weet echter precies hoeveel stroom hij moet doorgeven en op welk voltage dat moet gebeuren. Er is onder andere buitensporige ontladingsbescherming, overspanningsbeveiliging, oververmogenbescherming, bescherming tegen kortsluiting, overbelastingbescherming, overstroombeveiling en ten slotte ook nog temperatuursbescherming. Kortom, de A5 is een betrouwbaar product en een powerbank waar je altijd op kan rekenen.

Silver-268x300

Met een aantrekkelijk prijskaartje, uiterst degelijke prestaties, een lekker grote capaciteit en de mogelijkheid om snel en veilig twee toestellen tegelijk op te laden gaat de Cube Array A5 lopen met Silver Award.
logo

Bestel de Cube Array A5 10.000 hier voor €39,95.

Jonathan Maes

Jonathan Maes

About Author

Jonathan is a research manager at Howest University of Applied Sciences, with an MSc in Communications & New Media under his belt. When he's not busy with research, he moonlights as an IT consultant and indulges his lifelong love of gaming. (Pro tip: he's a fan of the NES.)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Featured Gadgets Mobile Smartphones en Tablets Tech Tech Nieuws

Samsung Galaxy Camera 2 aangekondigd

Samsung heeft zonet een nieuw de opvolger van de Galaxy Camera aangekondigd. Met het hybride toestel worden een smartphone en
Featured Gadgets Smartphones en Tablets

Nieuwe Pebble ‘Steel’ smartwatch

De Pebble smartwatch is ongetwijfeld een van de meest succesvolle Kickstarter-projecten ooit, en startte een golf van nieuwe ‘slimme’ horloges.