Een aantal jaar geleden maakte het nog onbekende ontwikkeltalent van Slightly Mad Studios furore in de industrie met het goed beoordeelde Project Cars, een racegame die de simulatiegameplay weer helemaal op de voorgrond zette. Onlangs verscheen dan ook de sequel van Project Cars en hebben de ontwikkelaars duidelijk naar de feedback van hun eerste titel geluisterd. Project Cars 2 is grootser in elk opzicht. Of de game ook in de smaak valt, lees je in onze Project Cars 2 review hieronder.
Inleiding
De release van de eerste Project Cars heeft ervoor gezorgd dat de game werd beschouwd als dé ultieme realistische simulatieracer, en Project Cars 2 gaat in ieder geval zeker door met die trend. Hoewel de ontwikkelaars werden geprezen voor de eerste game, bevatte die nog een aantal schoonheidsfoutjes die in de sequel werden aangepakt. Het realisme zit in deze game erg hoog – en dat levert een vrij ongewone racegame op. Er is een ietwat lastige leercurve en het besturen van wagens gebeurt tot in de kleinste details. Project Cars 2 is geen dagdagelijkse racegame, maar is er wel eentje waar je enorm veel voldoening uit kan halen.
Gameplay
Om maar even een voorbeeld te geven over de realistische gameplay, elke race bevat tientallen elementen die je rijprestaties kunnen beïnvloeden. Denk maar aan het weer bijvoorbeeld, of de slijtage van banden. Je krijgt al snel te maken met deze verschillende factoren en gaandeweg leer je ook hoe je er het best mee omgaat om toch als eerste over de finish te kunnen rijden. Project Cars 2 is dus zeker geen game waar je zo snel mogelijk rijdt, eerder zo correct mogelijk. De game bevat ook een uitgebreid en bovenal uitstekend schadesysteem die eveneens een grote impact heeft op de rijprestaties van je wagen.
De game bestuurt het best met een stuurwiel, maar gelukkig kan je deze keer met een gewone controller wel goed met de game aan de slag. Ideaal is het natuurlijk niet en om ten volle van Project Cars 2 te kunnen genieten is een racestuur aangeraden, maar het werkt in ieder geval een stuk vlotter dan we gewend zijn van Slightly Mad Studios.
Het weersysteem is volledig dynamisch en dan spreken we niet over enkele druppeltjes regen, maar als speler krijg je in Project Cars 2 soms zelfs met heuse stormen te maken. Wanneer de regendruppels het asfalt beginnen te raken, merk je op dat je als bestuurder anders moet reageren om je traject tot een goed einde te brengen. Niet alleen regen vormt een obstakel, maar hevige mist bijvoorbeeld waar je zicht serieus is belemmerd – dan is het vertrouwen op het weinige licht dat tevoorschijn komt uit je koplampen en je instinct. Het zijn slechts enkele van de vele uitmuntende weersomstandigheden die je in Project Cars 2 kan tegenkomen.
[su_pullquote]Project Cars 2 legt niet alleen de lat voor simulatieracers hoger, Project Cars 2 is de lat.[/su_pullquote]
Wat ook meteen opvalt is de immense hoeveelheid content in Project Cars 2. Er zijn niet alleen maar liefst 60 verschillende tracks om te berijden, je vindt er ook 180 verschillende auto’s die bovendien prachtig zijn vormgegeven. Liefhebbers van auto’s zullen in deze lijst van auto’s zeker en vast hun smaak wel vinden, want de variëteit is opmerkelijk. Je merkt ook dat de ontwikkelaars oog hebben voor detail voor elke wagen, met uitstekende geluidseffecten en aangepaste besturing. De 60 tracks hebben ook nog eens meerdere lay-outs en zijn zowel gebaseerd op echte als fictieve locaties.
Project Cars 2 bevat een campagnemodus, maar je kan ook gewoon naar hartenlust een track kiezen en gewoon lekker racen. Je kunt gaan voor kampioenschappen, al zijn die op het gebied van moeilijkheidsgraad wellicht niet helemaal uitgebalanceerd. De artificiële intelligentie is een opmerkelijke stap vooruit vergeleken met de eerste game, maar vertoont verder nog een aantal mankementen. Hoewel ze zeker niet desastreus zijn, merk je sommige onvolmaaktheden toch goed op. In Project Cars 2 kan je online met anderen racen, maar helaas ontbreekt splitscreen voor de liefhebbers van lokale co-op.
Audiovisueel
De graphics van Project Cars 2 stellen allerminst teleur. Het belichtingssysteem is uitstekend, de modellen van de wagens zijn piekfijn gedetailleerd en ook over de omgevingen kunnen we weinig klagen. De game draait op een vlotte framerate en biedt ook ondersteuning voor de PlayStation 4 Pro voor een verhoogde resolutie van 1440p. De soundtrack van Project Cars 2 is prima maar je merkt vooral dat er werk is gestoken in de talloze geluidseffecten voor alle verschillende wagens.
Conclusie Project Cars 2 Review
Project Cars 2 is een racer die door z’n simulatiegameplay en leercurve niet voor iedereen is weggelegd is, maar dat is natuurlijk iets waar de ontwikkelaars naartoe gestreefd hebben. De gameplay is uitermate verfijnd en goed, op enkele kleine mankementjes na. Audiovisueel is de game verder een pareltje en is het vooral de waanzinnige hoeveelheid content die nog eens extra indruk maakt. Project Cars 2 zet niet alleen de lat voor simulatieracers hoger, Project Cars 2 is de lat.
https://www.youtube.com/watch?v=z1OjVNZdRwU
Project Cars 2
Ontwikkeld door Slightly Mad Studios. Uitgegeven door Bandai Namco.
Gespeeld op PS4 (Pro). Ook verkrijgbaar op PC en Xbox One.
Retail reviewcode verstrekt door de ontwikkelaar. Ons reviewbeleid lees je hier.