Virtual Reality

Tech Review: VR Box 2.0 (2016) virtual reality headset

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Met de komst van de definitieve versie van de Oculus Rift, de hoogwaardige HTC Vive headset en uiteraard ook PlayStation VR voor de PS4 spelconsole. Eén ding is zeker: 2016 wordt het jaar van Virtual Reality en ook mobiele headsets in combinatie met een smartphone worden steeds populairder. Vooral de goedkope Google Cardboard is erg populair geworden en is een gemakkelijke manier om iemand kennis te laten maken met VR, maar een fantastische ervaring is het allerminst. Gelukkig bestaan er ook wat uitgebreidere headsets die je kan gebruiken in combinatie met een smartphone, die hetzelfde gebruikersgevoel en comfort van een ‘echte’ VR-headset moeten evenaren. Samsung introduceerde de Gear VR, maar die werkt helaas enkel met bepaalde smartphones van het Koreaanse merk. Een andere smartphone? Niet gevreesd, de VR Box 2.0 moet het ideale alternatief zijn en belooft een voordelige, comfortabele en hoogwaardige Virtual Reality ervaring. Kan de VR Box 2.0 die belofte waarmaken? Je leest het hieronder in onze review.

Inleiding

2015-new-vr-box-2-0-virtual-reality-3d-glassesWat is Virtual Reality nu precies? Zoals de naam al doet vermoeden kan je via VR in een volledig nieuwe omgeving terechtkomen met behulp van een computer, spelconsole, smartphone en uiteraard ook een virtual reality bril. De onderdelen in de smartphone of bril zorgen ook voor head-tracking: als je je hoofd dus naar boven beweegt, zal dat ook geregistreerd worden in virtual reality: je bewegingen worden 1 op 1 getraceerd. Content in virtual reality is daardoor waanzinnig meeslepend en het biedt een totaal nieuwe ervaring voor games, films en applicaties.

IMG_20160323_160350

Wie van Virtual Reality wil proeven moet voorlopig wel vrij diep in de buidel tasten. De Oculus Rift en de HTC Vive kosten elk meer dan 700 euro en vereisen daarbovenop ook nog eens een sterke computer om de bril aan te sturen. Een andere optie is de PlayStation VR van Sony met een lichter prijskaartje van €450 (inclusief benodigde camera), maar daarvoor dien je een PlayStation 4 spelconsole te hebben. Het alternatief en veruit de meest populaire vorm van Virtual Reality is VR via je smartphone: je smartphone heeft al een hoogwaardig scherm en de benodigde meetapparatuur die voor een realistische head-tracking kunnen zorgen. Combineer de smartphone met een VR-headset zoals de VR Box 2.0 en je hebt een heus virtual reality systeem in handen.

Inhoud en verpakking

IMG_20160323_160231

IMG_20160323_160322

De Vr Box 2.0 wordt geleverd in een simpele verpakking en op de voorkant van de doos zie je meteen welk product je in huis haalt. Geen overvloed van technische informatie aan de buitenkant van de doos, maar binnenin vinden we uiteraard de headset terug samen met een korte handleiding. De VR Box 2.0 wordt ook vaak gebundeld met een aparte Bluetooth controller die een beetje lijkt op de Wii Nunchuk als besturingsmiddel in virtual reality apps en games.

IMG_20160323_160424

Onze eerste indruk van de VR Box 2.0 is dat het toestel vrij groot is, vergelijkbaar met de afmetingen van een Oculus Rift en zeker imposanter dan een cardboard of een goedkopere headset. De bouwkwaliteit van de VR Box 2.0 is helemaal prima en dankzij de uitstekende verstelbare hoofdband blijft de headset netjes op je hoofd staan en ligt het comfortgehalte ook heel hoog. Dat is mede te danken aan de zachte padding binnenin die is voorzien van luchtgaatjes om warmte te vermijden en een stroom van frisse lucht mogelijk te maken.

Werking

IMG_6514

De VR Box 2.0 is vrij simpel in gebruik. Stel je smartphone in voor Virtual Reality, open een geschikte applicatie en daarna kan je je smartphone in het schuifsysteem van de VR Box 2.0 klikken en vastmaken. Daarna schuif je de lade met smartphone terug in de bril en kan je door de lezen kijken. De fabrikant heeft een speakerrooster voorzien aan de voorkant van de bril voor een optimale geluidservaring. Ook zijn er uitsparingen voorzien aan de andere kant van het schuifsysteem: ideaal voor het gebruik van oortjes of een hoofdtelefoon. Last but not least, deze VR Box 2.0 biedt ook ondersteuning voor AR: Augmented Reality. Met een schuifsysteem aan de voorkant kan je namelijk plaatsmaken voor de cameramodule van je smartphone en kan je dus aan de slag met Augmented Reality apps. Augmented Reality is in feite een combinatie van virtuele elementen in een echte wereld: het beeld is dan gewoon je omgeving die wordt opgenomen via je camera. Met de VR Box 2.0 haal je dus niet alleen een VR-headset in huis, maar ook voor AR-toepassingen is de bril uitermate geschikt.

Beeldkwaliteit

IMG_20160323_160525

De VR Box 2.0 gebruikt uitstekende asferische lenzen met een diameter van 38 millimeter voor een goede bouwkwaliteit en zichtbreedte, ook wel line of sight genoemd. Je kan ook de lezen helemaal naar wens verstellen via de bovenkant van de VR Box voor een optimale ervaring. Brildragers kunnen de headset ook zonder problemen gebruiken: er is genoeg ruimte voorzien voor een extra setje glazen en als je de headset iets minder strak maakt blijft het comfortniveau erg hoog. De lenzen kunnen vuil worden, maar met een beetje prutswerk krijg je die weer gemakkelijk schoon. Het is wel aan te raden om de headset op te bergen in een stofvrije omgeving.

Bouwkwaliteit, comfort en beeldkwaliteit zijn allemaal uitstekend van de VR Box 2.0. Als we dan toch een minpunt mogen noemen, het is jammer dat er geen besturingsknopje aanwezig is op de headset zelf – dat maakt het navigeren in sommige applicaties toch net iets gemakkelijker. Gelukkig krijg je wel een gratis bluetooth controller meegeleverd, maar het is misschien een aandachtspunt voor een volgende versie van de VR Box.

Wat kan je allemaal doen met Virtual Reality op je smartphone

maxresdefault

Er zijn honderden applicaties verkrijgbaar voor Virtual en Augmented Reality op je smartphone, en dat geldt zowel voor iOS als Android. Dagelijks komen er ook tientallen applicaties bij die je meenemen in een meeslepende VR-ervaring. We zetten even de belangrijkste mogelijkheden en applicaties op een rijtje:

  • 360° foto’s en filmpjes bekijken (lokaal of via YouTube)
  • 3D films bekijken
  • Normale 2D-films bekijken in een virtuele cinemazaal
  • Ervaringen zoals virtuele rollercoasters en kermisattracties
  • Virtuele elementen in een echte omgeving (AR)
  • Games spelen in Virtual Reality

Eindwoord VR Box 2.0 review

IMG_20160323_160409

De VR Box 2.0 is een hoogwaardige headset voor smartphonegebruikers die de stap willen zetten in een virtuele wereld. Zowel het gebruiksgemak, beeldkwaliteit en de mogelijkheden zijn stukken beter dan de goedkope Cardboard Virtual Reality headsets en dankzij de hoofdbank biedt de Box 2.0 een volwaardige virtual reality ervaring op je smartphone. We kunnen de VR Box 2.0 dan ook het best vergelijken met de Galaxy Gear VR – alleen goedkoper en geschikt voor een wijd assortiment aan smartphones. De VR Box 2.0 ondersteunt smartphones met een grootte tussen 3,5 en 6 inch.

Kortom, deze VR Box 2.0 heeft alles in huis om beloond te worden met onze felbegeerde Silver Award.

Silver-268x300

VR Box 2.0 | Virtual Reality voor smartphones

De VR Box 2.0 is exclusief verkrijgbaar bij de Nederlandse webwinkel VRShop voor €49,95 inclusief draadloze Bluetooth controller. 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][thb_gap height=”10″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][thb_image full_width=”true” animation=”animation top-to-bottom” image=”5251″ img_link=”url:http%3A%2F%2Fvrshopnederland.nl||”][/vc_column][/vc_row]

Jonathan Maes

Jonathan Maes

About Author

Jonathan is a research manager at Howest University of Applied Sciences, with an MSc in Communications & New Media under his belt. When he's not busy with research, he moonlights as an IT consultant and indulges his lifelong love of gaming. (Pro tip: he's a fan of the NES.)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Gaming Nieuws PC Virtual Reality

Oculus Rift kost 700 euro en verschijnt in maart

Je kan vanaf vandaag de Oculus Rift Virtual Reality headset pre-orderen op de officiële website, en het veelbelovend apparaat zal in
Gaming PC Tech Nieuws Virtual Reality

HTC Vive VR-bril gaat 900 euro kosten

2016 wordt ongetwijfeld het jaar van Virtual Reality en de strijd tussen Oculus, PlayStation VR en de HTC Vive kan