Gaming PS4 Reviews

Alienation Review

Bij de lancering van de PlayStation 4 leverde ontwikkelaar Housemarque het fantastische Resogun af en ondertussen mogen we hun tweede game op de PS4 verwelkomen: Alienation. De game is gelijkaardig aan Dead Nation – maar dan natuurlijk met een hoop aanpassingen en buitenaardse wezens in de hoofdrol. Valt deze nieuwe twin-stick shooter van Housemarque in de smaak? Je leest het in onze review van Alienation.

Inleiding

AN_-_PS4_-_Behind_Closed_Doors_1461235581

Hoewel Alienation uiteraard een volledig nieuwe game is, heeft het ontwikkelteam inspiratie gehaald uit hun vorige games. In Alienation neem je het als elitesoldaat van de UNX op tegen een invasie van moordlustige en verschrikkelijk krachtige aliens, en fungeer je als de laatste hoop van de mensheid in een oorlog die op het punt staat van verloren te worden. In Alienation zijn er drie verschillende classes en speelstijlen: de krachtige Tank, de behulpzame Bio-Specialist en de snode Saboteur. Elk beschikt over z’n eigen specifieke wapens, eigenschappen en skills die zorgen voor drie vrij unieke ervaringen.

AN_-_PS4_-_Fire_1461235580

De storytelling zal je vooral meekrijgen door de korte geluidsboodschappen doorheen de missies en enkele verhalende elementen aan het begin van een missie. Narratief gezien is de game zeker geen topper maar de ontwikkelaars doen wel goed hun best om een zo goed mogelijk verhaal te presenteren in een game die vooral vertrouwt op actievolle gameplay. De mensheid is al 50 jaar in oorlog met de aliens – die de vrij toepasselijke naam Xeno’s hebben gekregen – en bijgevolg is zowat de gehele aarde overspoeld met buitenaards gespuis en ook rond de blauwe planeet bevinden zich talloze ufo’s en ruimteschepen.

Gameplay

AN_-_PS4_-_Firepower_1461235581

Om je wat te laten wennen aan de twin-stick gameplay bevindt de eerste missie zich op een trainingsfaciliteit en je merkt meteen dat Alienation niet je doordeweekse twin-stick shooter is. Zo zijn er een heleboel frisse gameplay-elementen die cruciaal zijn, zoals het sprinten, handmatig reloaden en het gebruiken van je skills. Loot vormt ook een erg belangrijk onderdeel in Aliennation, en de beste wapens en upgrades verzamelen kan via een aantal verschillende manieren.

AN_-_PS4_-_Fireworks_1461235580

In de game heb je toegang tot een primair wapen (die overigens altijd van hetzelfde type is afhankelijk van de class die je kiest), een secundair wapen, een zwaar wapen voor het grote geschut (denk maar aan toestanden zoals een vlammenwerper of een minigun) en ten slotte nog een voorwerp zoals een granaat of elektrische boemerang. Die wapens kan je vinden op het slagveld en verkrijgen door het doden van aliens. Het level van de wapens die je kan vinden is gelijkgesteld aan het XP-level van je personage: je vindt dus voortdurend sterkere wapens naarmate je vordert in de game.

Slim upgradesysteem

Die verschillende wapens kan je vinden in een aantal rariteitscategorieën en wapens van een zeldzame categorie kan je het meest upgraden. Dat kan met behulp van handige orbs die je eveneens op het slagveld kan terugvinden. Er zijn vier verschillende soorten orbs (schade, vuursnelheid, clipgrootte, kans op een kritieke treffer) elk met zes gradaties. Je kan dus bijvoorbeeld een geweer upgraden met een Level 1 – krachtorb, of je kan ervoor kiezen om drie Level 1 – orbs samen te smelten tot een krachtigere Level 2 variant. Het upgraden vergt tactisch inzicht en maakt van het looten zeker een meer plezierige ervaring. Een wapen kan je ook helemaal demonteren – ideaal voor reserveonderdelen of het recupereren van je orbs voor gebruik in een krachtiger geweer.

AN_-_PS4_-_Liftoff_1461235581

Zoals we hierboven vermeldden krijgt je personage ervaringspunten, en met elke stijging in level krijg je ook een vaardigheidspunt toegewezen. Die kan je uiteraard gebruiken om een actieve of passieve skill vrij te spelen of te verbeteren. Gelukkig kan je deze skilltree ook op elk gewenst moment herindelen zonder verlies van vaardigheidspunten, zodat je je skills kan aanpassen aan de uitdagingen van de missie.

Over missies gesproken, Alienation bevat er zo’n goede twintig met een aantal extraatjes en daarmee is de game toch best wel vrij groot te noemen. Je kan de strijd aangaan met aliens op vrijwel alle verschillende continenten en gevechten aan boord de vijandelijke ruimteschepen horen er ook bij. Wat ons opvalt is de diversiteit aan levels en omgevingen, zeker als je weet dat de level-elementen willekeurig gegenereerd worden. In elke missie heb je wel een bepaalde opdracht die je moet uitvoeren (en daar zit gelukkig ook gezonde variatie in) maar de wereld is natuurlijk overspoeld met gespuis en dan duiken er af en toe ‘random events’ op. Denk maar aan een semi-eindbaas die je moet overwinnen in ruil voor een aantal upgrade-orbs.

Een pittige uitdaging

AN_-_PS4_-_Red_Mercury_1461235579

Alienation is best een pittige game. Voor de start van een level kan je kiezen tussen drie verschillende moeilijkheidsgraden en de normale stand valt zeker niet te onderschatten. De balans voor beginnende en ervaren spelers is met de twee andere moeilijkheidsgraden vrij goed – het beïnvloedt het level van de vijanden en de waarschijnlijkheid dat je met zeldzamere wapens terug naar huis keert. Vooral de latere levels van Alienation zijn allesbehalve gemakkelijk, en dan is het toch zeker wenselijk om een of meerdere partners aan je zijde te hebben. Dat kan via online matchmaking en privé met vrienden, maar offline co-op behoort jammer genoeg nog niet tot de mogelijkheden. Wel heeft Housemarque nu al bekendgemaakt dat het zal geïntegreerd worden in een toekomstige patch.

Wat betreft replaywaarde zit het met Alienation ook best wel goed. Na het uitspelen van de game kan je aan de slag in een soort New Game Plus modus waarin je alle huidige wapens en upgrades behoudt en de vijanden een stuk lastiger zijn. Uiteraard levert dat wel betere loot op en krijg je de kans om je personage volledig up te graden. Om het toch fris te houden kan je de een eerste maal uitspelen een aantal verrassingen verwachten in de campagne en extra spannende uitdagingen.

AN_-_PS4_-_The_Bridge_1461235579

Het gameplay-gevoel dat Alienation oproept is dan ook fantastisch. Overal op zoek naar vijanden en loot, gebalanceerde gameplay, toffe wapens, een ruime variëteit aan vijanden en veel te doen. Wanneer je in het midden van een level zit omringd door aliens en wetende dat je eigen skills, wapens en tactieken de enige manieren zijn om een zekere dood te voorkomen. Pauzeren lukt niet in Alienation – ook niet als je alleen speelt. Je moet dus voortdurend op je hoede blijven, al zou de pauzefunctie natuurlijk wel niet misstaan in single-player.

Audiovisueel

AN_-_PS4_-_Wasted_1461235582

Ik moet eerlijk zijn, de allereerste keer dat een helikopter mijn soldaat transporteerde naar het trainingskamp was ik grafisch niet erg meteen onder de indruk. Dat ligt gelukkig enkel en alleen maar aan het trainingskamp (dat er bovendien vrij saai uitzag) en vanaf dat je gedropt wordt in een echt slagveld wordt Alienation een visueel genot om naar te kijken. Levels zijn gedetailleerd, schaduwen en lichteffecten zijn nagenoeg perfect, vijanden zien er fantastisch uit en de particles en effecten zijn zeer, zeer goed. In de trainingsmissie vond ik het jammer dat er ‘slechts’ een framerate van 30 FPS werd behaald, maar het duurde niet lang vooraleer ik mijn mening mocht herzien. De framerate is ontzettend stabiel en de graphics die je daarvoor te zien krijgt zijn het helemaal waard. Bovendien is de actie in de game niet ontzettend fast paced. Zoals we dat gewend zijn van Housemarque is de game voorzien van een heerlijke soundtrack en goede geluidseffecten.

Eindwoord Alienation Review

Alienation is een uitstekende twin-stick shooter met een erg hoog fungehalte, slimme gameplay en een wereld vol genadeloze buitenaardse wezens die de spanning er zeker en vast weten in te houden. Ook audiovisueel stelt de game allerminst teleur. Een voorlopig minpunt is wel dat Alienation momenteel nog niet in offline co-op te spelen is, maar daar komt gelukkig verandering in. Kortom, Housemarque heeft met Alienation opnieuw een topper te pakken.

Alienation

Ontwikkeld door Housemarque, uitgegeven door Sony Interactive Entertainment

Gespeeld op PS4 (exclusive)

Retail reviewcode verstrekt door de uitgever. Ons reviewbeleid lees je hier.

Jonathan Maes

Jonathan Maes

About Author

Jonathan is a research manager at Howest University of Applied Sciences, with an MSc in Communications & New Media under his belt. When he's not busy with research, he moonlights as an IT consultant and indulges his lifelong love of gaming. (Pro tip: he's a fan of the NES.)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Featured Gaming Steam

Alles over Steam OS

2014 moet het jaar worden van Steam OS en de Steam Machines worden. Maar wat is Steam OS nu precies?
Gaming Reviews Tech

AVerMedia Game Capture HD

  Er bestaan tientallen ‘Capture Cards’ om opnames van je televisie en gameconsoles te maken. Het delen van deze gameplaybeelden