Steam

Alles over SteamMachines, Steam Controller en Steam Link

Valve heeft op de GDC beurs een aantal zeer interessante producten voorgesteld. Zo zullen de PS4, Xbox One en Wii U in november 2015 een concurrent bijkrijgen: de SteamMachine. Bovendien presenteerde Valve ook een Steam Controller en Steam Link: een handig klein apparaatje waarmee je games kan streamen. In deze uitgebreide special vertellen we je alles wat je wilt weten over deze nieuwe apparaten.

SteamMachines

all_steam_machines

De SteamMachine is het antwoord van Valve op de populaire consoles die je aan je televisie aansluit. Met andere woorden, PC Gaming kan vanaf nu ook vanaf je luie zetel. SteamMachines zijn in feite computers met een miniem formaat zodat je ze aan een televisie kan aansluiten. Het grote voordeel van de SteamMachines? Het zit eigenlijk al in de naam, want we hebben niet te maken met één SteamMachine, maar met een heel assortiment.

SteamMachines worden gemaakt door een aantal fabrikanten en kennen prijskaartjes van 500 tot 5000 Amerikaanse dollar. Dat betekent natuurlijk ook dat de specificaties erg kunnen verschillen. Als je iets meer uitgeeft, betekent dat dus net wat mooiere beelden of een stabiele framerate. Een ding is echter wel zeker: de gemiddelde SteamMachine is krachtiger dan een Xbox One of PlayStation 4. Onder andere Alienware, Zotac en winkelketen Alternate gaan SteamMachines op de markt brengen.

Steam Controller

steamcontroller+hed

De definitieve versie van de Steam Controller heeft Valve eindelijk uit de doeken gedaan. De controller zal zo’n €50 kosten en moet maximale compatibiliteit verzekeren met PC Games – zelfs games die normaal gezien niet met een gamepad te spelen zijn. Aan de voorkant vinden we twee ‘touch circles’ om te mikken, waaruit ook een vorm van feedback uit zou moeten komen. Een analoge controller en een viertal face-knopjes ontbreken niet. Aan de achterkant vinden we echter maar liefst zes triggers terug. Een uitgebreide gamepad? Een vreemde controller? Op beide vragen is het antwoord volmondig ja, maar de eerste indrukken zien er alvast goed uit.

Steam Link

Steam Link 2

Wat als je nu al een deftige gaming pc in huis hebt? Ook daar heeft Valve een oplossing voor gevonden. De Steam Link is een klein apparaatje waarmee je alle Steam games van je computer kan streamen naar je televisie. De voorwaarde is wel dat de internetsnelheid meevalt. Het prijskaartje is al even licht met een adviesprijs van €49. Een opmerkelijke eigenschap: de Steam Link kan spelletjes streamen met een kwaliteit van 1080p én een framerate van 60 beelden per seconde.

Jonathan Maes

Jonathan Maes

About Author

Jonathan is a research manager at Howest University of Applied Sciences, with an MSc in Communications & New Media under his belt. When he's not busy with research, he moonlights as an IT consultant and indulges his lifelong love of gaming. (Pro tip: he's a fan of the NES.)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Featured Gaming Steam

Alles over Steam OS

2014 moet het jaar worden van Steam OS en de Steam Machines worden. Maar wat is Steam OS nu precies?
Deals Steam

Dag 10 van de Steam Wintersales

De tiende dag van Steam Wintersales is aangebroken en er zijn opnieuw een heleboel mooie deals te scoren! De volledige