Gaming Nieuws PC PS4 Reviews Xbox One

Stikbold! A Dodgeball Adventure Review

De gouden tijden van couch co-op mogen dan wel ver achter ons liggen, Deense ontwikkelaar Game-Swing brengt met Stikbold een grappige trefbal-game op de markt met de focus op offline multiplayer. De ontwikkelaars hebben gekozen voor simpel, kleurrijk jaren ’70 thema en proberen ook humor te verwerken in de missies van de game. Deze vreemde combinatie zorgt voor een unieke, ietwat gekke game. Of die ook in de smaak valt, lees je in onze review.

Inleiding

Stikbold1

Stikbold is een ideale game om op de bank te spelen met vrienden, maar er is uiteraard ook een single-player modus met bots voorzien. In de campagne speel je als Jerome en Björn, twee trefbalspelers die absoluut de felbegeerde Dodgeball Championship willen winnen. De story mode kan je met twee lokale spelers spelen, of alleen met een bot als teamgenoot. Het verhaal van Stikbold is nogal apart en de game neemt zichzelf niet bepaald serieus. Het heeft een zekere charme die niet voor iedereen weggelegd zal zijn, maar de ietwat onverstaanbare taal met Deense elementen die wordt gesproken tussen de personages gecombineerd met de vrij unieke benadering tot humor zorgt toch voor een aantal vermakelijke uurtjes die je kunt vertoeven in de Story Mode.

Alle gekheid op een stokje

Stikboldshot2

Het gekke aspect van Stikbold vertegenwoordigt zich ook in de missies. Er zijn een dertiental verschillende missies die niet zo bijster lang zijn, maar sommige bossfights kunnen voor een serieuze uitdaging zorgen en soms zelfs wat frustraties opwekken. Zo zal je het niet alleen opnemen tegen rivaliserende dodgeball teams, maar ook andere tegenstanders zoals een walvis en de duivel in hoogsteigen persoon. Teamplay is in Stikbold vrij belangrijk. Je computergestuurde teamgenoot doet z’n best, maar de A.I is niet ontzettend slim. Stikbold speel je dus beter met twee menselijke spelers, maar doenbaar is het zeker wel.

Gameplay

Stikbold6

Hoe zit de gameplay van Stikbold dan precies in elkaar? De game brengt zeker een hoog arcadegehalte boven. Je kan simpelweg een trefbal oprapen van de grond, mikken en loslaten. Enorm simpele twin-stick controls die je in geen tijd kan meesteren en dus ideaal voor een multiplayergame. Toch is Stikbold niet altijd even simpel als het lijkt: trefballen van andere spelers moet je proberen te onderscheppen of eventueel te ontwijken. Ook kan je strategisch geplaatste voorwerpen tot je voordeel gebruiken gebruiken om ballen af te kaatsen.

Stikboldshot3

Na het uitspelen van de story mode – die ongeveer twee uur duurt, afhankelijk van de hoeveelheid keer dat je een level opnieuw moet spelen omdat je één cruciale fout hebt gemaakt – heb je inmiddels al vrij veel personages vrijgespeeld om te gebruiken in de Versus Mode. Elke missie in de Story Mode bevat ook nog enkele uitdagingen die je kan volbrengen, maar verdere replaywaarde is er niet. De belangrijkste mode in Stikbold voor couch co-op spelers is dan uiteraard de Versus Mode waar je naar hartenlust instellingen kan aanpassen en gewoon lekker tot en met vier spelers een potje digitale trefbal kan spelen.

Presentatie

Stikbold2

De karakters in Stikbold zien er vrij blokkerig uit wat zorgt voor een unieke artstijl, die best wel goed rijmt met de gameplay. Personages zijn er ook allemaal vrij gek uit en hebben elk unieke uiterlijke kenmerken, wat het cartoongehalte nog prominenter maakt. De taal die de personages spreken is vrij onverstaanbaar, maar als je goed luistert is een grappige mengelmoes van Engels en Deens. De game wordt voorzien van een vrij goede soundtrack met leuke discodeuntjes. De game draait ook erg vlotjes op consoles met een stabiele framerate.

Eindwoord Stikbold! A Dodgeball Adventure Review

StikboldScreenshot_222

Stikbold is een fijne game en een zeer aangename aanwinst in het karige aanbod van couch co-op games. De story mode is leuk om even te voltooien, maar biedt weinig replaywaarde. De game moet het vooral hebben van de Versus Mode waar je het tegen andere spelers kan opnemen. Met de gameplay en presentatie zit het in ieder geval goed.

Stikbold! A Dodgeball Adventure

Ontwikkeld door Game Swing, uitgegeven door Curve Digital

Gespeeld op PS4. Ook verkrijgbaar op pc en Xbox One.

Retail reviewexemplaar verkregen door de uitgever. Ons reviewbeleid lees je hier.

Jonathan Maes

Jonathan Maes

About Author

Jonathan is a research manager at Howest University of Applied Sciences, with an MSc in Communications & New Media under his belt. When he's not busy with research, he moonlights as an IT consultant and indulges his lifelong love of gaming. (Pro tip: he's a fan of the NES.)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Featured Gaming Steam

Alles over Steam OS

2014 moet het jaar worden van Steam OS en de Steam Machines worden. Maar wat is Steam OS nu precies?
Gaming Reviews Tech

AVerMedia Game Capture HD

  Er bestaan tientallen ‘Capture Cards’ om opnames van je televisie en gameconsoles te maken. Het delen van deze gameplaybeelden