PS4 Gaming Reviews

The Flame in The Flood: Complete Edition Review

The Flame in The Flood is een willekeurig gegenereerde rogue-like survival game die je meeneemt op een avontuur stroomafwaarts een rivier in een soort van vergeten en verlaten Amerika. De game verscheen al een tijdje geleden voor pc en Xbox One en kon vooral charmeren door z’n prachtig getekende graphics. Onze review van The Flame in The Flood: Complete Edition lees je hieronder.

Inleiding

De ontwikkelaars brachten de titel onlangs naar PS4 met een aantal gameplayverfijningen, Director’s Commentary, een digitale versie van de soundtrack en je krijgt er ook nog een dynamisch thema en een aantal avatars bij. Het hoofdpersonage is vrouwelijk en heet Scout, en in de game is het de bedoeling dat je probeert te overleven in een verlaten, ietwat verwoest en vooral overstroomd gebied. Je doet dat niet alleen: de trouwe viervoeter Aesop volgt je op de voet en helpt je met het dragen van voorwerpen en het waarschuwen van de gevaren die in dit waterig landschap liggen te lonken.

Gameplay

De game begint met een korte tutorial waarmee je snel kennismaakt met een een aantal basisconcepten, de controls en het craftingsysteem dat is ingebakken in The Flame and The Flood. Vanaf dan is het helemaal aan jou en word je losgelaten op een vlot en hanteert de game vooral een ‘trek je plan’-attitude, om het gevoel van overleving verder te versterken. Je merkt al meteen dat je heel wat gevaren moet zien te ontwijken zoals rotsen en rondzwervende stukken. Als je dan een stukje land ziet, zet je best voet aan de grond om zoveel mogelijk goederen te verzamelen.

Het doel van de game is op zich vrij simpel: overleef je trektocht langs de rivier en je moet er bovendien voor zorgen dat de gezondheid-, energie-, warmte- en voedselwaarde van Scout altijd op z’n best zijn. Zoals je zou verwachten gaat elk van de stats langzaam maar zeker omlaag en wordt het een hele opdracht om die allemaal te kunnen regelen. Zo zal je in de wildernis voornamelijk op zoek zijn naar voedsel en water.

Vlees vormt het beste voedsel, maar je kunt je maag ook vullen met verschillende planten. Het eerstgenoemde is natuurlijk wel lastiger te verkrijgen, daarvoor zal je bijvoorbeeld valstrikken moeten plaatsen en een vuurtje aanwakkeren om je prooi op te eten. Water zal je moeten verzamelen met een pot en kan je bij de dichtstbijzijnde waterbron gaan vullen. Dit moet echter ook nog eens gefilterd worden zodat Scout geen ernstige ziekte oploopt. Je raad het al – om deze filters te vervaardigen heb je een aantal grondstoffen en voorwerpen nodig: The Flame in The Flood gaat voortdurend om het overlevingsaspect en zorgt voor een spannende, hectische dynamiek die de sleutel is om de game tot een goed einde te brengen.

Alsof dat nog niet erg genoeg klonk, is het niet echt mogelijk om al je grondstoffen te hoarden: er is namelijk slechts een beperkte hoeveelheid plaats aanwezig in je rugzak wat dus betekent dat je voortdurend moet prioriteiten moet stellen en lastige beslissing moet maken. Omdat de omstandigheden ook van het ene moment op het andere kunnen verschillen vormt dit eveneens een erg belangrijk aspect.

De bovenstaande paragrafen klinken wellicht erg aantrekkelijk voor de liefhebbers van permadeath games, en The Flame in The Flood is daar ook eentje van. Als je doodgaat, moet je opnieuw beginnen vanaf het prille begin. Gelukkig is er ook nog een alternatieve modus met een aantal checkpoints, al zijn die wel schaars. Als je doodgaat verlies je dus een aanzienlijk stuk van je tocht: doodgaan in The Flame in The Flood is absoluut geen plezier. Je leert wel van je fouten en geraakt steeds meer bekend met de noodzakelijke materialen. Gelukkig biedt doodgaan ook een optie om het meteen beter te doen in je volgende poging: je kan voorwerpen steken in de tas van Aesop die je kan gebruiken in een volgende speelbeurt. Op de relatie tussen Scout en haar viervoeter wordt doorheen de game ook een mooie, tedere nadruk gelegd.

Het craftingsysteem is vrij simpel te gebruiken en is vooral vrij progressief. Het doet je in sommige opzichten wat denken aan een RPG, omdat je bepaalde voorwerpen moet craften die op hun beurt dan een scala aan nieuwe craftbare items ontgrendelen. Je kan heel wat dingen craften, waaronder voorwerpen, wapens, kledij en natuurlijk ook voedsel. Bovendien is de game ook vrij lang: verwacht toch zeker dat je een goede 15 uur zal spenderen vooraleer je het einde bereikt.

Audiovisueel

De graphics van The Flame in The Flood zijn absoluut een genot om naar te kijken en kunnen het best beschreven worden als abstracte tekeningen met een donker kleurenpalet dat overeenkomt met de stemming in de game. De artstijl is prachtig en ook over de soundtrack kunnen we niet klagen: die is van uitstekende kwaliteit en zorgt ervoor dat de toon in The Flame in The Flood absoluut wordt gezet.

Conclusie The Flame in The Flood Review

The Flame in The Flood is een erg geode survival game met een voortdurend gevoel van spanning, een ontzettend charmerende presentatie en een diep craftingsystem. Fans van het survivalgenre zullen door The Flame in The Flood zeker en vast niet teleurgesteld zijn.

The Flame in The Flood: Complete Edition

Ontwikkeld en uitgegeven door The Molasses Flood

Gespeeld op PS4 Pro. Eerder verschenen voor PC en Xbox One.

Retail reviewexemplaar verstrekt door de ontwikkelaar. Ons reviewbeleid lees je hier.

Jonathan Maes

Jonathan Maes

About Author

Jonathan is a research manager at Howest University of Applied Sciences, with an MSc in Communications & New Media under his belt. When he's not busy with research, he moonlights as an IT consultant and indulges his lifelong love of gaming. (Pro tip: he's a fan of the NES.)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Featured Gaming Steam

Alles over Steam OS

2014 moet het jaar worden van Steam OS en de Steam Machines worden. Maar wat is Steam OS nu precies?
Gaming Reviews Tech

AVerMedia Game Capture HD

  Er bestaan tientallen ‘Capture Cards’ om opnames van je televisie en gameconsoles te maken. Het delen van deze gameplaybeelden