Reviews

Goat Simulator Review

Altijd al eens een geit willen zijn? Dan is Goat Simulator ongetwijfeld de perfecte game, want in het spel neem je namelijk de identiteit aan van een geit en z’n dierenvrienden. Uiteraard kan je totale chaos veroorzaken in de mensenwereld, en biedt Goat Simulator grote sandbox-omgevingen waar je naar hartenlust dingen kan uitsteken.

GoatSimulator_PS4_Screenshot_04

Een verhaal of een doel is niet echt aanwezig in de game. Je zou eventueel opzoek kunnen gaan naar de tal van collectibles en leuke easter eggs, maar daar blijft het ook bij. Je speelt als een geit en behalve enkele opdrachten die je voorgeschoteld krijgt, bepaal je helemaal zelf hoe je speelt. Op trampolines stuiteren, langs een waterglijbaan vliegen, op een kraan klimmen, een concert onderbreken… Er is heel wat te doen in Goat Simulator en dat levert ook vaak grappige en unieke situaties op. Ook de verscheidene easter eggs en referenties naar populaire films, games en artiesten zijn een leuke toevoeging. Eens je alles al eens gezien hebt, is de fun-factor er echter al snel af.

GoatSimulator_PS4_Screenshot_08

Chaos veroorzaken kan je doen op verschillende manieren. Je speelbare geit beschikt over een vrijwel oneindig lange tong waarmee je alles kan vastklemmen. Uiteraard kan je ook met je geit rammen om zo meest gekke en zelfs actievolle situaties te creëren. Als je er in slaagt om redelijk wat uitdagingen te voltooien en wat collectibles te vinden, zal je ook met andere ‘geiten’ kunnen spelen. Of een giraf en een walvis bijvoorbeeld ook tot de geitensoort behoren is voor de ontwikkelaars blijkbaar niet helemaal duidelijk maar daar keert het grappige aspect terug in Goat Simulator, een motief dat je vrijwel doorheen de volledige game terugvindt. Wat Goat Simulator ongetwijfeld zo grappig maakt zijn de ragdoll physics waarmee je ook de meest gekke bugs kan veroorzaken. Volgens de ontwikkelaars is dat net een onderdeel van Goat Simulator, maar sommige bugs en grafische glitches voegen niets toe aan het fungehalte. Niettemin valt er met de game heel wat te beleven.

GoatSimulator_PS4_Screenshot_05

De game bevat twee werelden: een pittoresk klein dorpje en een eerder groot stuk van een drukbezochte stad met wolkenkrabbers, een pretpark en bossen. Beide levels verschillen vrij veel van elkaar qua mogelijkheden en af en toe switchen tussen de twee zorgt dan ook voor wat afwisseling. Goat Simulator is ook prima speelbaar in local co-op, waarmee je met vrienden de straten van Goatville onveilig kan maken.

GoatSimulator_PS4_Screenshot_01

Audiovisueel zijn we niet heel erg onder de indruk. De geestige gameplay wordt vergezeld door een vrij irritante soundtrack. In het begin van de game merk je daar gelukkig niets van, maar de repetitieve deuntjes komen al snel je oren uit. Door het feit dat de tracks niet bijster lang zijn wordt het repetitieve gevoel enkel maar versterkt. De graphics zijn prima en de werelden van Goat Simulator zijn goed uitgewerkt. Voor de rest zijn de textures en character models van matige kwaliteit, maar over het algemeen valt er weinig te klagen. Ook de framerate blijft redelijk stabiel tijdens de singleplayer, maar in co-op durft het aantal beelden per seconde wel eens dalen.

GoatSimulator_PS4_Screenshot_07

De PlayStation 4 versie van Goat Simulator beschikt voor het eerst ook over een GoatVR modus. Een soort van ‘virtuele virtual reality’ waar je geen speciale headset voor nodig hebt. De spelwerelden zijn er gek uit en alles wordt meer in een first-person standpunt geforceerd. Uiteraard is het slechts een gimmick, maar toch een leuke en interessante toevoeging aan de game.

Goat Simulator

Ontwikkeld en uitgegeven door Coffee Stain Studios

Gespeeld op PS4, ook verkrijgbaar voor PS3, Xbox 360, Xbox One, PC en mobile

Digitale reviewcode verstrekt door de ontwikkelaar. Onze reviewbeleid vind je hier.

Jonathan Maes

Jonathan Maes

About Author

Jonathan is a research manager at Howest University of Applied Sciences, with an MSc in Communications & New Media under his belt. When he's not busy with research, he moonlights as an IT consultant and indulges his lifelong love of gaming. (Pro tip: he's a fan of the NES.)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Gaming Reviews Tech

AVerMedia Game Capture HD

  Er bestaan tientallen ‘Capture Cards’ om opnames van je televisie en gameconsoles te maken. Het delen van deze gameplaybeelden
Featured Mobile Reviews Smartphones en Tablets

Kingdom Rush Frontiers Review

We nemen eens een kijkje naar de allernieuwste Tower Defense game van Ironhide Studios op iOS: Kingdom Rush Frontiers. Frontiers