Gaming PC PS4 Reviews Xbox One

Sheltered Review

Sheltered speelt zich in een post-apocalyptische wereld, en het is jouw taak om een familie van vier personen te beschermen tegen de buitenwereld. Dit doe je door ze te laten leven in een bunker, een shelter. Sheltered is in elk opzicht een management game en elke beslissing die je maakt kan cruciaal zijn voor het belang van de familie. Wie Fallout Shelter gespeeld heeft zal zeker een aantal gelijkaardigheden kunnen opmerken met Sheltered, maar dan in een volledig andere visuele stijl, complexer en uitdagender.

Inleiding

CustomiseFamily

Bij de aanvang van het spel moet je vier familieleden uitkiezen die samen in het ondergrondse complex gaan leven. Je kan kiezen tussen twee verschillende volwassen en twee verschillende kinderen en elk heeft z’n eigen specifieke eigenschappen en voor- en nadelen. Deze eigenschappen staan echter niet helemaal vast: een voordeel kan door verwaarlozing van een familielid genadeloos worden omgezet in een nadeel.

Encounter

De eerste dagen in de ondergrondse bunker kunnen vrij uitdagend zijn. Ten slotte moet je ervoor zorgen dat de familie tevreden blijft en in goede levensomstandigheden terecht komt en daar komt erg veel bij kijken – voedsel, water, slaap, gezondheid, sanitair, veiligheid… In het beginstadium van je shelter zal je heel wat kapotte onderdelen moeten vervangen en verschillende zaken upgraden. Uiteraard kan je de voorzieningen in je bunker ook volledig uitbreiden en kan je nieuwe mensen aantrekken om bij de familie in te wonen, al is dat niet altijd een even goed idee.

Ontdekken

CraftingSolarPanel

Die reserve-onderdelen kan je natuurlijk niet vinden in de bunker zelf, daarvoor ga je zelf op zoek moeten gaan in de buitenwereld, The Wasteland. Er is een kaart aanwezig waar je enige indicatie krijgt over de beschikbare onderdelen, maar erg veel hangt gewoon af van de geluksfactor. Als je het wil wagen op de bovengrond moet je natuurlijk wel een gasmasker ter beschikking hebben tegen de radioactiviteit, maar het maken van een masker gaat natuurlijk ten koste van de voorzieningen van je familieleden met alle gevolgen van dien. Als je bijvoorbeeld een voorraadje water opoffert om een gasmasker te ontwikkelen, bestaat de kans dat je gewoon uitdroogt en het toch niet overleeft. Een dood familielid blijft dood: een game over gebeurt dan ook wanneer alle familieleden gesneuveld zijn.

ShelterYellow

Op de oppervlakte is er natuurlijk ook heel wat gespuis te vinden in de vorm van bandieten die regelmatig je shelter zullen proberen binnen te stormen. Een combatsysteem is hiervoor uitgewerkt, al is deze niet altijd even gemakkelijk en goed uitgewerkt. De belevenissen van de familieleden worden in een dagboek verzameld die je allemaal kan nalezen.

Eindwoord Sheltered Review

TheCorps

Sheltered is een vrij unieke titel: het spel combineert een hoop elementen van Fallout Shelter met een typische 8/16-bit grafische stijl, verslavende management gameplay met elementen die verrassend complex uit de hoek kunnen komen. Het verdere verloop van de familie in de ondergrondse bunker wordt wat te veel bepaald door het geluk en van de combat gameplay en graphics staan we niet meteen te springen, maar Sheltered is zeker en vast een aanrader voor fans van het genre.

Jonathan Maes

Jonathan Maes

About Author

Jonathan is a research manager at Howest University of Applied Sciences, with an MSc in Communications & New Media under his belt. When he's not busy with research, he moonlights as an IT consultant and indulges his lifelong love of gaming. (Pro tip: he's a fan of the NES.)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Featured Gaming Steam

Alles over Steam OS

2014 moet het jaar worden van Steam OS en de Steam Machines worden. Maar wat is Steam OS nu precies?
Gaming Reviews Tech

AVerMedia Game Capture HD

  Er bestaan tientallen ‘Capture Cards’ om opnames van je televisie en gameconsoles te maken. Het delen van deze gameplaybeelden