Gaming Media Nieuws

Special: Ratchet & Clank – de film

Ratchet & Clank kennen we natuurlijk allemaal als twee ontzettend belangrijke mascottes van de PlayStation-familie en samen met de recent uitgebrachte Ratchet & Clank game voor PS4 verschijnen de twee helden ook op het witte doek. Deze game is eigenlijk gebaseerd op de film, die op z’n beurt weer is gebaseerd op het oorspronkelijke spel. Vanaf 5 mei maakt Ratchet & Clank ook haar debuut in de cinemazalen en wij waren aanwezig op de avant-première. Valt de film-adaptatie even goed in de smaak als de game?

R&C4

De film wordt voorafgegaan door enkele gameplaysessies van de Ratchet & Clank game en we moeten toegeven dat de game ook op het witte doek fantastisch goed tot z’n recht komt. Het verhaal van de Ratchet & Clank film is in grote lijnen identiek aan dat van de game en enkele korte scenes van de film komen in de game voor als cutscene. De adaptatie van videogame naar een animatiefilm is zeker en vast niet gemakkelijk te noemen maar de filmversies van Ratchet & Clank zien er zeker en vast geslaagd uit. Zowel beide helden als bekende personages zoals Quark, Nefarious en de Galactic Rangers zien er allemaal ontzettend waarheidsgetrouw uit. Voor wie zowel de game wil spelen als de film wil zien is het aangeraden om eerst doorheen de videogame te spelen, gezien de film uiteraard vrij belangrijke plottwists gaat spoilen.

De visuele beelden van de nieuwe Ratchet & Clank game worden vaak vergeleken met een Pixar-film en eigenlijk is de film best wel van evenwaardige kwaliteit. De film behoudt de typische Ratchet & Clank stijl die we al jaren kennen en bevat een hoop verwijzingen naar popcultuur en gaming in het algemeen. Denk maar aan subtiele cameo’s van Daxter & Sly Cooper of enkele afbeeldingen in de film waar de makers duidelijk inspiratie hebben gehaald van zowel populaire games als films.

R&C1

De manier waarop het verhaal gepresenteerd wordt is prima en gezien de iets jongere generatie ook tot het doelpubliek behoort kan het vrij gemakkelijk en vrij voorspelbaar aanvoelen. Het klassieke Ratchet & Clank arsenaal zal je zeker en vast kunnen zien in de film en enkele bekende wapens komen zeker in de film tevoorschijn, al focust de filmadaptatie uiteraard wel meer op het verhaal, de ontwikkeling van de personages en ook humor.

Over de humor gesproken – de film bevat een hoop humoristische elementen die zowel door het jongere publiek als door volwassenen gesmaakt kan worden. Cliché is het wel en de grappen heb je wellicht al ergens anders gehoord, maar slecht kan je het zeker niet noemen. De oplettende kijker zal ook slimme verwijzingen kunnen ontdekken die toch een lachende grijns op je gezicht kunnen toveren. De humor staat wellicht helemaal tot z’n recht in de originele Engelstalige versie met onder andere Sylvester Stallone en de originele voice-actors van de franchise. De Vlaamse versie is best geslaagd al merk je dat sommige grappen té geforceerd aanvoelen. Over de acteerprestaties van Clank waren we niet heel erg onder de indruk: de film geeft Clank een vrij zware en robotachtige stem die toch wat anders klinkt dan in de games. Clank’s befaamde ‘O jee’ wordt in het Vlaams ‘Amai’ waardoor het effect van zijn bekendste catchphrase toch een beetje verloren gaat.

R&C2

Concluderend is de filmversie van Ratchet & Clank zeker en vast geslaagd. De klassieke R&C-stijl is uitstekend vastgelegd en de animaties zijn prachtig waardoor de film een visueel spektakel is waarvan je zeker kan genieten. Of de film het succes van de PS4-game zal evenaren is nog de vraag maar met dit filmdebuut gaat het zeker en vast de goede richting uit.

Jonathan Maes

Jonathan Maes

About Author

Jonathan is a research manager at Howest University of Applied Sciences, with an MSc in Communications & New Media under his belt. When he's not busy with research, he moonlights as an IT consultant and indulges his lifelong love of gaming. (Pro tip: he's a fan of the NES.)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Featured Gaming Steam

Alles over Steam OS

2014 moet het jaar worden van Steam OS en de Steam Machines worden. Maar wat is Steam OS nu precies?
Gaming Reviews Tech

AVerMedia Game Capture HD

  Er bestaan tientallen ‘Capture Cards’ om opnames van je televisie en gameconsoles te maken. Het delen van deze gameplaybeelden