Gaming Tech Reviews

Tech Review: SteelSeries Rival 100

Voor een pak geld kan je tegenwoordig erg fijne randapparatuur en controllers in huis halen, maar in het budgetsegment is het al heel wat moeilijker om een fijn product te vinden. De SteelSeries Rival 100 is een gloednieuwe muis geschikt voor eSports, gamers en voor algemeen gebruik met de kenmerkende eigenschappen van het vertrouwde merk en een lichter prijskaartje. Voor amper drie tientjes haal je de Rival 100 al in huis, en SteelSeries belooft een krachtige optische gamingmuis met een aantal handige en leuke features. Hieronder lees je onze SteelSeries Rival 100 review.

Inleiding

IMG_20160314_173753

Dure gamingmuizen worden steeds vaker uitgerust met een lasersensor, maar gamers die liever op een lichte sensiviteit spelen zijn wellicht beter af met een optisch exemplaar. De SteelSeries Rival 100 is een voordelige optische gamingmuis, met het kenmerkend uiterlijk van de andere Rival-muizen en zelfs heuse LED-verlichting. Het ontwerp van de muis moet volgens SteelSeries geschikt zijn voor alle soorten handgrepen en het merk zet de Rival 100 in de kijker als prima model voor eSports. Redenen genoeg dus om dit unieke knaagdier grondig te testen.

001-rival-100_hero.png__260x240_q85_crop-scale_subsampling-2

Je vindt de Rival 100 terug in een aantal verschillende kleuren, wij ontvingen de standaard zwarte uitvoering.

Verpakking en inhoud

IMG_20160314_173232

IMG_20160314_173241

IMG_20160314_173401

De Rival 100 wordt geleverd in vrij kleine doos in een typische zwart-oranje layout. Aan de achterzijde vind je meteen de belangrijkste kenmerken van de Rival 100 terug, waaronder de RGB-verlichting en ook de maximale gevoeligheid van 2000 CPI/DPI. Ook prijst SteelSeries de levensduur van de muis: het apparaat zou maar liefst 30 miljoen clicks kunnen doorstaan. In de doos vinden we naast de muis zelf ook nog een kleine snelstartgids terug. We zetten ook nog even de technische specificaties van de SteelSeries Rival 100 op een rijtje:

Rival 100 SteelSeries - Google Chrome

Eerste indruk

De SteelSeries Rival 100 is zeker en vast geen ontzettend grote muis maar ziet er op het eerste gezicht wel goed uit. Aan de linkerkant vinden we twee knopjes terug, en de dpi-switch bevindt zich onder het scrollwieltje. Aan weerszijden heeft SteelSeries een rubberachtig materiaal gezet om de grip op de muis te verbeteren. Zoals we hierboven reeds vermeldden is de Rival 100 geschikt voor allerlei gamers alle verschillende muisgrepen, plat of claw – voor de ergonomie van de Rival 100 maakt het allemaal niets uit.

IMG_20160314_173543

IMG_20160314_173614

De twee knopjes aan de linkerkant zijn vrij stevig, de kans dat jer er per ongeluk tegen aan zit in vrij klein. Een prominent SteelSeries logo is uiteraard ook aanwezig, die samen met het muiswieltje oplicht in een kleur naar keuze. Hoewel de Rival 100 een symmetrisch ontwerp heeft meegekregen is deze muis niet geschikt voor linkshandigen: knopjes aan de rechterzijde ontbreken. Onderaan de muis vinden we uiteraard de optische sensor terug samen met drie grote muisvoetjes.

IMG_20160315_143209

SteelSeries Engine

Engine1

Engine2

Een gamingmuis wordt natuurlijk meestal vergezeld door bijhorende software waarmee je de sensitiviteit verder kan aanpassen, de kleur van de Ledverlichting kan kiezen en uiteraard ook macro’s instellen. Er zijn twee verschillende standen voor de dpi-knop op de muis, standaard staan deze ingesteld op 1000 en 2000 dpi respectievelijk. Uiteraard kan je met de software die waarden naar hartenlust aanpassen. Voor de meeste gamers zal de gevoeligheid volstaan, maar als je liever met erg snelle bewegingen werkt neem je beter een muis met lasersensor. De SteelSeries Rival 100 heeft standaard geen ingebouwde versnelling, enkel en alleen maar de afstand is dus van belang. Indien je dat wenst kan je via de SteelSeries Engine Software acceleratie inschakelen, wat vooral handig kan zijn tijdens het spelen van first person shooters. Verder is de SteelSeries Engine Software een totaalpakket voor alle producten van het merk en de Rival 100 wordt automatisch herkend en geïnstalleerd. In de software vind je ook nog een vrij gemakkelijk te gebruiken macro-editor terug. Hieronder zie je de SteelSeries Rival 100 muis in een aantal verschillende kleuren. Je kan voor een specifieke kleur kiezen, maar er zijn ook overgangsprofielen aanwezig. Kortom, een erg goed softwarepakket en simpel te gebruiken.

IMG_20160314_174200IMG_20160314_174222

Prestaties

De SteelSeries Rival 100 is zeker en vast geen ontzettend ingewikkeld product maar het doet z’n taak uitstekend. De muis heeft en goede bouwkwaliteit, een redelijk goed gewicht ondanks het iets compactere formaat en de clicks zijn ook vrij aangenaam om in te drukken: niet te zwaar en ook niet te licht. Mikken is games zoals Counter Strike: Global Offensive gebeurt erg vlotjes en de nauwkeurige input helpt hier zeker bij. Gamers die houden van grote bewegingen met hun muis zullen de erg lage lift off distance zeker kunnen waarderen. Het comfort is ook erg hoog dankzij de fijne grip aan de zijkanten van de Rival en de muis ligt ook erg goed in de hand.

Conclusie SteelSeries Rival 100 review

lsyuAr1f95vOWe7mJ0FK

De SteelSeries Rival 100 heeft high-end technische eigenschappen en features, maar toch is de muis voor een lage prijs op de markt gezet. SteelSeries heeft het gehouden bij een simpele verpakking, niet te veel extraatjes en geen meegeleverde accessoires, maar dat zorgt net voor een uitermate goed prijspunt en een hoog waar-voor-je-geld gehalte. De prestaties zijn uitstekend en de Rival 100 is absoluut een aanrader in het optische-muizen segment. Bovendien mag het ontwerp van de muis er best wel zijn en de verlichting is absoluut een leuke touch. Prestaties, ontwerp, prijskaartje – de SteelSeries Rival 100 heeft alles in huis om als een absolute topper in z’n prijsklasse bestempeld te kunnen worden.

Gold

SteelSeries Rival 100 | Gaming Mice

Jonathan Maes

Jonathan Maes

About Author

Jonathan is a research manager at Howest University of Applied Sciences, with an MSc in Communications & New Media under his belt. When he's not busy with research, he moonlights as an IT consultant and indulges his lifelong love of gaming. (Pro tip: he's a fan of the NES.)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Featured Gaming Steam

Alles over Steam OS

2014 moet het jaar worden van Steam OS en de Steam Machines worden. Maar wat is Steam OS nu precies?
Gaming Reviews Tech

AVerMedia Game Capture HD

  Er bestaan tientallen ‘Capture Cards’ om opnames van je televisie en gameconsoles te maken. Het delen van deze gameplaybeelden