Tech Reviews

Tech Review: SteelSeries Siberia 200 headset

SteelSeries is een gevestigd en gerespecteerd merk in de markt van gaming-apparatuur en met de Siberia-lijn van hoofdtelefoons biedt het merk comfortabele en kwalitatieve headsets voor een licht prijskaartje. De Siberia v2 verscheen al een hele tijd geleden en heeft inmiddels een serieuze reputatie opgebouwd, in de positieve zin van het woord. De Siberia v2 werd geprezen om z’n uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, waardoor de hoofdtelefoon dan ook bij uitstek geschikt was voor eSports en gaming in het algemeen. Ondertussen heeft SteelSeries een nieuwe hoofdtelefoon gelanceerd, de Siberia 200. In feite is de SteelSeries Siberia 200 een licht geüpdatet versie van de Siberia v2 en de verwachtingen staan vrij hoog, reden genoeg dus om het apparaat eens grondig te onderzoeken.

Inleiding

SteelSeries-Siberia-200-Colors-02

De SteelSeries Siberia v3 was niet meteen het grote succes waar het merk op had gehoopt – de hoofdtelefoon was té verschillend van de geliefde tweede editie. Zo is de Siberia v3 meer gericht op comfort en vrij laag gewicht, terwijl de v2 net gekend stond om de uitstekende balans tussen comfort en geluidskwaliteit. Reden genoeg dus om de oude vertrouwde Siberia v2 terug te brengen – maar wel met nieuwe interne componenten en dus lichte upgrades. Ook heeft het merk in samenwerking met een aantal bekende eSports-teams zeven verschillende versies van de Siberia 200 ontworpen, elk heeft een unieke kleurencombinatie.

Verpakking en inhoud

IMG_20160225_175000

IMG_20160225_175018

IMG_20160225_175613

De verpakkingen van SteelSeries zien er altijd vrij goed uit, en je kan ook meteen op de doos zien welk product je in huis haalt en wat de belangrijkste eigenschappen zijn. Zoals we dat van SteelSeries gewend zijn bestaat de kleurencombinatie vooral uit zwart en oranje – al zal de hoofdzakelijke kleur natuurlijk afhangen van welke Siberia 200 je in huis haalt. De koptelefoon wordt goed beschermd en er wordt een ook mobiele 4-pole adapter meegeleverd, zodat je het geluid en de microfoon tegelijk kan gebruiken op ondersteunde toestellen. Hiermee is de Siberia 200 ook uitermate geschikt voor gemakkelijk gebruik op een PlayStation 4, Xbox One of smartphones en tablets. Ook een snelstartgids wordt meegeleverd. Nog even de technische specificaties van de hoofdtelefoon in een handig overzicht:

specs

Eerste indruk

Op het eerste gezicht lijkt de Siberia 200 op twee druppels water op de Siberia v2, maar dat is uiteraard zeker geen minpunt. De kabel van de 200 is een goede 1,8 meter lang waardoor je de hoofdtelefoon ook comfortabel vanop een langere afstand kan gebruiken. In de kabel zelf zit er ook een in-line afstandsbediening om het volume te regelen en hij doet ook dienst als mute-switch voor de microfoon. Zoals je dat zou verwachten zijn de twee 3,5 millimeter audiopoorten verguld en hebben ze de traditionele groene en roze kleurtjes meegekregen om ze van elkaar te kunnen onderscheiden. De kabel is erg stevig en voelt ook erg degelijk aan.

IMG_20160314_172909

IMG_20160314_172930

De headset ziet er absoluut goed uit en ook deze specifieke Gold kleurencombinatie ziet er best goed uit. Aan de bovenkant pronkt het SteelSeries logo op de zachte hoofdband en het merk maakt hier ook gebruik van een ophangings-systeem om de hoofdband aan de drivers te bevestigen. Dat ziet er op het eerste gezicht een beetje fragiel uit, maar gelukkig zit het met de bouwkwaliteit helemaal goed. Aan de zijkanten vinden we een subtiel SteelSeries logo terug met de kenmerkende drivers en earcups. Aan de linker oorschelp vinden we ook de microfoon terug die je helemaal kan verstoppen in de oorschelp zelf: de microfoon zit zo niet in de weg en zit veilig opgeborgen. Met een diameter van 50 millimeter zijn de drivers niet klein, maar het ontwerp van de hoofdtelefoon is net niet groot genoeg om je oren helemaal onder te dompelen in het geluid.

Comfort

IMG_20160314_172948

Wat meteen opvalt is dat de Siberia 200 best een lichte hoofdtelefoon is. Als je het ding op je hoofd hebt staan, zou je zelfs bijna durven vergeten dat je een koptelefoon aan hebt. De grip die de Siberia 200 zet op je hoofd is dan ook niet erg groot, goed voor het comfortgehalte dus. Hoewel de Siberia 200 niet de meest comfortabele hoofdtelefoon is op de markt – ligt het comfortniveau erg hoog voor een hoofdtelefoon in deze prijsklasse. De padding binnenin de oorschelpen is vervaardigd uit nepleer en voelt ook erg good aan. De binnenkant van de hoofdband bestaat dan weer uit een zacht, vezelachtig materiaal.

Geluidskwaliteit

IMG_20160314_173102

De balans van de Siberia 200 is uitstekend, en dat geldt zowel voor het afspelen van muziek, multimedia en natuurlijk games. Vooral de midden en hoge tonen komen erg goed tot z’n recht in de Siberia 200 en dat zorgt voor een erg levendige geluidservaring. Bas is sterk aanwezig en dat zal je vooral merken tijdens het spelen van explosieve games – de hoofdtelefoon neemt je helemaal mee in de sfeer zonder het geluid te vervormen. Aparte geluiden zoals stemmen en kogels worden goed van elkaar onderscheiden en als speler ben je ook goed in staat om de locatie van een geluid te achterhalen.

Door het kleinere en compactere ontwerp van de microfoon zou je misschien kunnen denken dat de geluidskwaliteit ondergemiddeld is, maar de ingebouwde microfoon doet het best goed. Conversaties via Skype en PlayStation Party’s zijn erg duidelijk en onze correspondenten aan de overkant rapporteerden een erg helder geluid.

Eindwoord SteelSeries Siberia 200 review

acae1121756f406baafa8b9d8674a0f5.png.1000x575_q85_crop-smart

 

De 200 headset van SteelSeries doet de naam Siberia alle eer aan: de nieuwe hoofdtelefoon is een sterke en vertrouwde hoofdtelefoon in een nieuwer jasje gestopt, met enkele lichte upgrades. Het prijskaartje is ook niet astronomisch hoog, maar toch levert SteelSeries een product af dat zich prima kan meten met de high-end concurrentie. Met de geluidskwaliteit en het comfortgehalte zit het allebei erg goed, en het toestel biedt ook voldoende mogelijkheden voor gamers – zowel op pc als op consoles. Net zoals de Siberia v2 scoort de Siberia 200 ontzettend goed en dat zorgt voor een uitstekende prijs: een Gold Award is dan ook helemaal op z’n plaats.

Gold

SteelSeries Siberia 200 | Headset

Jonathan Maes

Jonathan Maes

About Author

Jonathan is a research manager at Howest University of Applied Sciences, with an MSc in Communications & New Media under his belt. When he's not busy with research, he moonlights as an IT consultant and indulges his lifelong love of gaming. (Pro tip: he's a fan of the NES.)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Tech Reviews

Tech Review: ColorCross Virtual Reality Bril

Sinds de introductie van de Oculus Rift lijkt Virtual Reality aan een opmars bezig te zijn. Voor diegenen die niet
Gadgets Gaming Tech Reviews

Zavvi ZBOX Maart Review – Retro

In de States is het principe van een ‘Mystery Box’ razendpopulair. Je krijgt maandelijks een pakketje toegestuurd waarvan je niet