Reviews

Batman: Arkham Knight Review

Na twee kritisch geprezen topgames in het Batman universum, neemt ontwikkelaar Rocksteady Studios ons nog één keer mee naar de wereld van Bruce Wayne en het altijd gezellige Gotham City. Na de gebeurtenissen van Arkham City herbloeit Gotham als een herboren stad met een serieuze daling in de criminaliteit, totdat er een oude bekende opduikt. Batman: Arkham Knight belooft ons de beste Batman game in de franchise met een grote open wereld, gameplayverfijningen en zelfs de Batmobile. Maar is de game ook een waardige afsluiter voor de Arkham-trilogie?

batman-arkham-knight-flying

In de eerste minuten van het verhaal toont Rocksteady een verbluffend mooie en gedetailleerde Gotham City, de sprong naar de volgende generatie consoles heeft zeker en vast voor een merkwaardige evolutie gezorgd. Op gebied van storytelling waren de vorige Arkham games al een topper, maar ook Arkham Knight weet hoe een verhaal moet overgebracht worden. De openingsscene is intens en brengt de boodschap van Scarecrow – de slechterik van dienst – zeker en vast goed over. Scarecrow is trouwens niet de enige ‘bad guy’ in Arkham Knight, want zoals de naam van de game al een beetje doet vermoeden loopt er een mysterieuze Arkham Knight rond in Gotham. The Dark Knight en The Arkham Knight kunnen het niet goed met elkaar vinden en al snel focust het verhaal zich op de mysterieuze identiteit van Batmans rivaal. Als je vreest dat het verhaal hierdoor wat eentonig wordt heb je het zeker mis: vrijwel het volledig arsenaal van schurken uit de geschiedenis van Batman komt in Arkham Knight voor. De storyline zit uiterst goed in elkaar en de bekende personages zoals o.m. Alfred, Jim Gordon, Catwoman en Lucius Fox zijn uitstekend ‘vertaald’ naar de virtuele personages in het spel. De verbluffende acteerprestaties spelen hierin een grote rol.

mvabinbobunheb66dxpn

Gotham City is na een aanval van Scarecrow helemaal verlaten. Enkel de moedige agenten van het GCPD en de ingehuurde soldaten van Scarecrow’s leger blijven over. De game speelt zich bovendien volledig af tijdens één enkele nacht, wat ook meteen zorgt voor de fenomenale en kenmerkende Batman-sfeer. Iets verderop in de game neemt het verhaal een spannende en vooral intrigerende twist. We willen het niet verklappen, maar het zorgt ervoor de evolutie van Bruce Wayne doorheen de game zeker en vast niet eentonig is.

Op gebied van gameplay zullen fans van de eerdere games blij zijn dat hetzelfde ‘Free Flow’ gevechtssysteem behouden werd, maar ook nieuwkomers in de franchise kunnen er prima mee overweg. Alles wordt netjes uitgelegd, hoewel het soms wel handig kan zijn als je Arkham Asylum en Arkham City gespeeld hebt voor enkele ontbrekende gaatjes in het verhaal. Free Flow zorgt voor een opmerkelijk vloeiend gevechtssysteem en is absoluut een van de hoogtepunten van de Arkham games. Om slechteriken in de pan te hakken kan je zowel gebruik maken van elementen uit de omgeving, maar ook wapens van de tegenstanders kan je tijdelijk tegen hen gebruiken. Eens je verderop het verhaal zit zal je ook een hoop meer gadgets vrijgespeeld hebben die het verloop van een gevecht drastisch kunnen beïnvloeden. Zo kan je met de Disruptor vuurwapens van vijanden opblazen, terwijl je met de Remote Hacking Device allerlei kwaadaardige valstrikken kan beramen. Arkham Knight kent ook een upgradesysteem waarmee je je Batsuit, je arsenaal Gadgets en ook je gevechtskunsten kunt upgraden.

arkham-knight4

De Batmobile is wellicht de belangrijkste nieuwe toevoeging in Batman: Arkham Knight. De mobiele tank krijgt een erg prominente rol in de game en zal het belangrijkste vervoermiddel zijn – al kan je nog in traditionele Batman-stijl de daken afglijden en rondvliegen. Soms legt Rocksteady de nadruk wel erg hoog op dit mooi stuk speelgoed van Batman, maar gelukkig is de Batmobile wel goed uitgewerkt en zorgt het voor een mooi stukje verfrissing in de game. De grote open wereld is vanaf het begin toegankelijk voor Batman, al kan je de Batmobile aanvankelijk slechts gebruiken op een van de drie eilanden.

batman-arkham-knight-3

Ondanks het feit dat iedereen Gotham City heeft verlaten, is er ontzettend veel te doen. We hebben het dan vooral over sidemissions die op zichzelf een uitstekend verhaal hebben – soms zelfs beter dan het hoofdverhaal. De sidemissions laten je ook kennis maken met een aantal andere slechteriken die je niet in het hoofdverhaal tegenkomt, zo zal onder andere Two-Face z’n best doen om alle banken in Gotham te veroveren, terwijl Firefly alles in de fik wil steken. Edward Nygma mag ook niet ontbreken, beter bekend als The Riddler. Met z’n 240 raadseltjes verspreid doorheen de hele stad ben je verzekerd van een aantal uren denkplezier.

2855284-bak_sshot094b

Gelukkig staat Batman er niet helemaal alleen voor. Z’n trouwe vennoot Lucius Fox zorgt voor upgrades, Alfred houdt Batman van alles op de hoogste en hij kan ook rekenen op de steun van het GCPD. Af en toe zullen je wegen kruisen met enkele bevriende superhelden zoals Catwoman en Nightwing. Gelukkig is het ook mogelijk om als hen te spelen, wat meteen voor een volledig andere ervaring in Free Flow zorgt. Als je met de sidemissions nog niet genoeg hebt, kan je ook je skills uittesten in een aantal gameplay-uitdagingen. Als tegenprestatie wordt je daarvoor wel beloond met handige upgrades.

batmobile

Audiovisueel is Batman: Arkham Knight een van de meest indrukwekkende titels momenteel gelanceerd. Ondanks het gebruik van de iets oudere Unreal Engine 3 slaagt Rocksteady erin om ons een prachtige Gotham City voor te schotelen. Sterker nog, de game overtreft zelfs een van de meest indrukwekkende tech demo’s ooit getoond, Samaritan. Character models zien er uitstekend uit en er is duidelijk aandacht besteed aan details. Op consoles draait Arkham Knight op een resolutie van 1080p en een framerate van 30 seconde. Behalve enkele extreem intense momenten met de Batmobile is de framerate zo stevig als een steen (pun intended) en zakt hij nooit beneden de 30. Al deze visuele pracht en praal wordt bovendien bijgestaan door een prachtige, prachtige soundtrack die je helemaal onderdompelt in de sfeer. Intens, uitgebreid, spannend en sfeervol. Precies zoals de Dark Knight het zelf zou gewild hebben.

Batman: Arkham Knight

Ontwikkeld door Rocksteady Studios

Uitgegeven door Warner Bros. Entertainment

Gespeeld op PS4. Ook verkrijgbaar op Xbox One. De PC-versie verschijnt later wegens technische problemen.

Retail reviewexemplaar verstrekt door Zavvi.nl. Ons reviewbeleid vind je hier.

Jonathan Maes

Jonathan Maes

About Author

Jonathan is a research manager at Howest University of Applied Sciences, with an MSc in Communications & New Media under his belt. When he's not busy with research, he moonlights as an IT consultant and indulges his lifelong love of gaming. (Pro tip: he's a fan of the NES.)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Gaming Reviews Tech

AVerMedia Game Capture HD

  Er bestaan tientallen ‘Capture Cards’ om opnames van je televisie en gameconsoles te maken. Het delen van deze gameplaybeelden
Featured Mobile Reviews Smartphones en Tablets

Kingdom Rush Frontiers Review

We nemen eens een kijkje naar de allernieuwste Tower Defense game van Ironhide Studios op iOS: Kingdom Rush Frontiers. Frontiers