Gaming Nieuws PS4

Meer informatie over de PS4K, codenaam ‘NEO’

De Amerikaanse website Giantbomb heeft meer informatie gelekt uit betrouwbare bron over de sterkere PlayStation 4 console die wellicht in oktober zal verschijnen, die gemakkelijkheidshalve de PS4.5 of PS4K wordt genoemd. Die krachtigere PS4 zou nu ook een officiële codenaam hebben: NEO.

In ons vorig bericht was het nog niet helemaal duidelijk wat de verkoopprijs van de nieuwe console zou zijn, maar dat zou nu vastgelegd zijn op €399. Vanaf oktober zullen alle uitgebrachte PS4-games in twee verschillende modi moeten draaien: de standaard PS4 Mode zoals dat nu het geval is – en een NEO Mode voor gebruik op de nieuwe console. Deze regel moet ervoor zorgen dat alle nieuwe games verbeteringen zullen hebben op de PS4 Neo. Wél benadrukt Sony dat alle toekomstige games op beide PS4-varianten moeten gelanceerd worden. Ook zal de PS4 Neo variant van een game niet over exclusieve content mogen beschikken, al is het wel mogelijk dat sommige modi en gameplayelementen op de Neo-versie beter zullen werken. Denk maar aan ondersteuning voor meer spelers in split-screen en dergelijke. De PS4 Neo zal naast de huidige PS4 bestaan en de community, Store, en gebruikerservaring blijft gelijk.

Ook zal de PS4 Neo zich vooral focussen op verbeteringen in Full HD, wellicht omdat slechts een klein percentage van PS4-eigenaars al over een 4K televisiescherm beschikt. Wel zal het mogelijk zijn om games te laten draaien in native 4K-kwaliteit, maar het is geen vereiste.

Last but not least, er zijn ook een aantal technische specificaties gelekt van de PS4 Neo. Zo zou de CPU een aardige boost krijgen naar 2,1 GHz, wat ongeveer een prestatiewinst van 30% oplevert. De GPU heeft echter het meeste baat bij de upgrade: niet alleen worden de grafische kernen verdubbeld, ook de kloksnelheid gaat met een goede 15% omhoog. Verder heeft Sony ook de bandbreedte van het geheugen serieus opgeschroefd.

Original PS4
CPU: 8 Jaguar Cores at 1.6 GHz
GPU: AMD GCN, 18 CUs at 800 MHz
Memory: 8 GB GDDR5, 176 GB/s

NEO
CPU: 8 Jaguar Cores at 2.1 GHz
GPU: Improved AMD GCN, 36 CUs at 911 MHz
Memory: 8 GB GDDR5, 218 GB/s

Jonathan Maes

Jonathan Maes

About Author

Jonathan is a research manager at Howest University of Applied Sciences, with an MSc in Communications & New Media under his belt. When he's not busy with research, he moonlights as an IT consultant and indulges his lifelong love of gaming. (Pro tip: he's a fan of the NES.)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Featured Gaming Steam

Alles over Steam OS

2014 moet het jaar worden van Steam OS en de Steam Machines worden. Maar wat is Steam OS nu precies?
Gaming Reviews Tech

AVerMedia Game Capture HD

  Er bestaan tientallen ‘Capture Cards’ om opnames van je televisie en gameconsoles te maken. Het delen van deze gameplaybeelden