Gaming Featured Media

Special: FACTS 2017 Spring Edition

Waar de Comic Con in San Diego de Verenigde Staten verovert met een immense bijeenkomst van media, games, film, televisie en comics, doet de FACTS Conventie in Flanders Expo, Gent hetzelfde voor België.

Ook dit jaar worden er een twee edities van de FACTS georganiseerd, die door de organisators ook wel “Your Belgian Comic Con” wordt genoemd. De eerste dag van de FACTS mag er dan al weer op zitten, duizenden bezoekers staan al klaar om vandaag de hallen van de Flanders Expo binnen te stormen met puik inelkaargezette cosplaykostuums en heel wat enthousiasme.

FACTS is kleinschalig begonnen, maar is inmiddels vrij groot in omvang. Met tienduizenden bezoekers mag de organisatie elk jaar van een succes spreken, en het ziet er naar uit dat het dit jaar niet anders zal worden.

Enkele nieuwigheden in deze eerste ‘Spring Edition’ van de FACTS – over een vijf à zestal maanden zal het event hoogstwaarschijnlijk opnieuw georganiseerd worden – zijn onder andere de komst van ‘The Beast’, ‘s werelds grootste springkasteel. Ook kon je in de hallen van Flanders Expo terecht voor lightsaber-training.

Verder kon de conventie ook rekenen om heel wat ondersteuning van de gameindustrie met grote kleppers als Nintendo die de Switch presenteerde inclusief het aankomende Mario Kart 8, en ook Bandai Namco was aanwezig om de nieuwste games te tonen. Verder kreeg Game Mania naar goede traditie een mooie plaats toegewezen waar je terechtkunt voor PSVR-speelsessies en Horizon: Zero Dawn. Ook Omen by HP was promintent aanwezig dit jaar en profileerde zich vooral als dé place to be voor de pc-gamers onder ons.

De gebroeders Claeys uit België zelf toonden hun aankomende game Guns, Gore & Cannoli 2, de sequel op de toffe 2D-shooter met prachtig getekende maffialeden in de hoofdrollen.

Net als elk jaar vormt cosplay een erg groot onderdeel van de FACTS cultuur en sfeer en liepen er alweer honderden mensen rond verkleed waren als hun favoriete superheld, superschurk, gaming- of televisiepersonage. En toegegeven, de ene is misschien niet zo goed gekleed als een andere, maar een leger vol Stormtroopers, Harley Quinns of Deadpool’s kom je in ieder geval niet vaak tegen.

De fanatieke cosplayers kunnen terecht in verschillende cosplay activiteiten zoals een catwalk, workshops, verschillende parades en de FACTS Cosplay Contest die al enkele jaren wordt gehouden.

In de Fan Village ontmoet je allerlei gemotiveerde fanclubs van films en televisieseries die bijvoorbeeld heel wat rekwisieten meebrachten of nabootsten. Zo kan je onder andere een aantal beroemde ‘movie cars’ zien of werkende R2’s uit Star Wars bewonderen.

De belangrijkste hal wordt verder nog gevuld met tientallen verschillende standjes waar allerlei dingen worden verkocht die je normaal gezien moelijk in onze contreien kunt vinden. Het aantal winkeltjes met Japanse producten was erg hoog, maar er is ook een breed assortiment aanwezig van winkeltjes met gaming accessoires, kledij, collector’s items voor de liefhebbers van films en series, en nog veel meer. Ook de Artists Alley is het bekijken waard, en je kunt er soms zelf terecht voor een tekening van een van je favoriete grafische kunstenaars.

Waar de FACTS dit jaar vooral mee kon pronken was de talrijke aanwezigheid van enkele grote namen van het witte scherm. Met kleppers zoals Nathan Fillion (Castle, Firefly) en Amanda Tapping (Stargate, Sanctuary) kon er al op erg veel belangstelling gerekend worden, en dat rijtje werd enkel maar aangevuld door andere uitstekende gasten zoals Spencer Wilding (Darth Vader in Star Wars: Rogue One), Kristian Nairn uit Game of Thrones (die bovendien ook de FACTS Afterparty verzorgde als DJ), Ben McKenzie (Gotham, The O.C.) and Morena Baccarin, die onder andere te zien was in de reboot van V, Stargate SG-1, Gotham, Firefly, Deadpool en Homeland.

Eén ding is zeker: de magie van FACTS is eentje die je eigenlijk zelf moet meemaken. Meer info vind je op de officiële website. 2 april mag dan wel de laatste dag van deze editie zijn, het zal niet lang duren vooraleer er vol anticipatie wordt uitgekeken naar een volgende intergalactische trip in Flanders Expo.

Jonathan Maes

Jonathan Maes

About Author

Jonathan is a research manager at Howest University of Applied Sciences, with an MSc in Communications & New Media under his belt. When he's not busy with research, he moonlights as an IT consultant and indulges his lifelong love of gaming. (Pro tip: he's a fan of the NES.)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Featured Gaming Steam

Alles over Steam OS

2014 moet het jaar worden van Steam OS en de Steam Machines worden. Maar wat is Steam OS nu precies?
Gaming Reviews Tech

AVerMedia Game Capture HD

  Er bestaan tientallen ‘Capture Cards’ om opnames van je televisie en gameconsoles te maken. Het delen van deze gameplaybeelden