Featured Gaming PS3 Reviews

The Last of Us: Left Behind Review

The Last of Us was ongetwijfeld het absolute hoogtepunt van 2013 en met het langverwachte singleplayer DLC-pakket ‘Left Behind’ komt Naughty Dog af met een geweldige afsluiter voor de game. [su_box title=”Spoiler alert!” box_color=”#ed1e1e”]Als je The Last of Us nog niet hebt gespeeld, lees je beter niet verder. Hoewel we geen expliciete spoilers geven i.v.m. ‘Left Behind’, raden we je echt nogmaals aan om The Last of Us én Left Behind eerst te spelen vooraleer je deze mini-review leest.[/su_box] the-last-of-us-left-behind-6_1801495008

In Left Behind kan je twee verhaallijnen van The Last of Us verkennen. In de ene helft van de DLC ontdek je de gebeurtenissen tussen Ellie en hartsvriendin Riley, en in de andere helft wordt er een stukje van het verhaal met Joel duidelijker gemaakt. Het verhaal tussen Ellie en Riley laat zeker het narratieve gedeelte van Left Behind zien, terwijl de flashforwards met Joel zich focussen op de gameplay. Als je The Last of Us al hebt uitgespeeld (zo niet, shame on you) zal de naam ‘Riley’ je ongetwijfeld bekend in de oren klinken, waardoor de volledige samenhang tussen de verhalen een nog grotere emotionele waarde krijgt.

1280x720px-LL-e0cffbb0_20140214172157

In het eerste deel van Left Behind krijg je een nieuwe kant van Ellie te zien, waar ze nog een naïef en angstig meisje is. De DLC vertelt het verhaal van een bijzondere avond tussen Ellie en Riley, twee onervaren hartsvriendinnen in een wereld die volledig naar de knoppen is. De manier waarop het narratieve gedeelte vertelt wordt is volledig in de Naughty Dog-stijl en helemaal top. Hoewel we niet te veel willen verklappen, is Left Behind een fenomenale emotionele ervaring die iedere PS3-eigenaar zou moeten meemaken. De chemie tussen Riley en Ellie is levensecht, realistisch en buitengewoon mooi. Left Behind is een de meest ‘pakkende’ games van deze generatie, vooral met uitstekende animaties, een ijzersterk verhaal en sublieme acteerprestaties. Je ziet de geweldige en sterke band tussen Ellie en Riley, dat letterlijk onbeschrijfelijk goed is uitgewerkt voor een videogame.  Hoewel het concept redelijk cliché is, zijn er plottwists die het verhaal onvoorspelbaar maken en wil je altijd verder spelen om de wereld van Left Behind verder te ontdekken. Door de gebeurtenissen tussen de twee meisjes kan je meteen de link leggen met de campaign en begrijp je beter hoe Ellie is uitgegroeid tot de persoon die ze is.

1280x720px-LL-b1f6c9bd_20140214175239

In Left Behind gaat het echter niet allemaal om de storytelling, in de andere helft van de DLC speel je het stukje waarin Ellie moet zorgen voor een ernstig gewonde Joel. Naughty Dog blijft trouw aan haar formule van geweldige gameplay: overleven blijft het allerbelangrijkste. Toch kunnen gevechten in Left Behind werkelijk uniek zijn, want nu kan je de Survivors én de Infected tegen elkaar opsteken – de kracht van een flesje of baksteen valt zeker niet te onderschatten. De (soms afwisselende) gevechten tussen de Infected en de Survivors zijn extreem goed uitgewerkt en zijn zeker een interessante toevoeging. Je kiest er zelf voor hoe je de game speelt: geruisloos en dodelijk of gewoon directe aanvallen. De hoogste moeilijkheidsgraad zorgt voor een intense spanning waar menig andere games wat van kunnen leren.

1280x720px-LL-12883656_20140214174731

Jonathan Maes

Jonathan Maes

About Author

Jonathan is a research manager at Howest University of Applied Sciences, with an MSc in Communications & New Media under his belt. When he's not busy with research, he moonlights as an IT consultant and indulges his lifelong love of gaming. (Pro tip: he's a fan of the NES.)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Featured Gaming Steam

Alles over Steam OS

2014 moet het jaar worden van Steam OS en de Steam Machines worden. Maar wat is Steam OS nu precies?
Gaming Reviews Tech

AVerMedia Game Capture HD

  Er bestaan tientallen ‘Capture Cards’ om opnames van je televisie en gameconsoles te maken. Het delen van deze gameplaybeelden